Witaj! Obecnie Twój organizm ostrzega Cię, abyś zmienił swój styl życia - dieta, zwiększenie aktywności fizycznej, ograniczenie alkoholu i rzucenie palenia papierosów. Twoja sytuacja zdrowotna jest do opanowania jeszcze. Osoby mające wysoką glikemię, chorujące na cukrzycę mogą jeść ryż najlepiej brązowy oraz kaszę gryczaną, jęczmienną w ilości około 50-80g (przed ugotowaniem, a po ugotowaniu 150 -200g). Ryż, zwłaszcza brązowy w porównaniu do ziemniaków ma niższy indeks glikemiczny, ponadto zawiera więcej błonnika i substancji mineralnych. Sól warto zamienić na sól dietetyczną, która zawiera mniejszą ilość sodu, a większą potasu korzystniej wpływającego na układ krążenia. Zamiast soli staraj się dodawać jak największą ilość ziół - czosnek, oregano, lubczyk, bazylia, koper i inne. Ponadto pij dużą ilość herbaty zielonej, zamień mięso na ryby morskie (kurczak też zawiera spore ilości cholesterolu). W profilaktyce cukrzycy istotną rolę odgrywa również regularność spożywania posiłków - małe ilości, ale 5 razy dziennie. Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek