Ziemniaki i ryż w diecie dla cukrzyka

Czy przy początku cukrzycy można jeść ziemniaki czy też ryż? Na badaniach okazało się, że mam wysoki cholesterol i początki cukrzycy. Lekarz dał mi dietę, w której mam makaron (80g), a nie pozwolił jeść ziemniaków, ryżu (mieszkam we Włoszech, może przez to?). Po prostu codziennie makaron. Chciałam troszkę urozmaicenia i sprawa soli - nigdy nie przesalam, ale troszkę?

KOBIETA, 50 LAT ponad rok temu

Witaj! Obecnie Twój organizm ostrzega Cię, abyś zmienił swój styl życia - dieta, zwiększenie aktywności fizycznej, ograniczenie alkoholu i rzucenie palenia papierosów. Twoja sytuacja zdrowotna jest do opanowania jeszcze. Osoby mające wysoką glikemię, chorujące na cukrzycę mogą jeść ryż najlepiej brązowy oraz kaszę gryczaną, jęczmienną w ilości około 50-80g (przed ugotowaniem, a po ugotowaniu 150 -200g). Ryż, zwłaszcza brązowy w porównaniu do ziemniaków ma niższy indeks glikemiczny, ponadto zawiera więcej błonnika i substancji mineralnych. Sól warto zamienić na sól dietetyczną, która zawiera mniejszą ilość sodu, a większą potasu korzystniej wpływającego na układ krążenia. Zamiast soli staraj się dodawać jak największą ilość ziół - czosnek, oregano, lubczyk, bazylia, koper i inne. Ponadto pij dużą ilość herbaty zielonej, zamień mięso na ryby morskie (kurczak też zawiera spore ilości cholesterolu). W profilaktyce cukrzycy istotną rolę odgrywa również regularność spożywania posiłków - małe ilości, ale 5 razy dziennie. Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty