Witam, po pierwsze potrzebna jest Pani zrównoważona dieta pod wzgledem białka, weglowodanów, tłuszczu, składników mineralnych i witamin. Dietetyk układa taką dietę. Dieta powinna być urozmaicona bogata w kolorowe warzywa i owoce. W przypadku niedoboru żelaza, należy się suplementować, czyli zażywac preparat składający sie z żelaza hemowego, wit. C, B6 i B12 oraz kwasu foliowego. W przypadku podwyższonego cholesterolu LDL należy wykluczyć z menu tłuste mięsa i tłusty nabiał. Zamiast masła stosować margarynę ze sterolami. Wrowadzić do jadłospisu jak najwięcej ryb. Przy przygotowywaniu posiłków należy stosować pieczenie, gotowanie oraz gotowanie na parze. Używać do sałatek oleju tłoczonego na zimno.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Badanie cholesterolu u 65-latki – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Poziom cholesterolu a konieczność leczenia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaką dietą można obniżyć cholesterol? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Czy przy cholesterolu 208,65 mg/dl wystarczy dieta? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Wybór pomiędzy masłem a margaryną – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaka dieta przy guzach na wątrobie i anemii – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Dieta w pierwszym trymestrze ciąży – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy obawiać się tych wyników? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć 15 kg? Pomocy! – odpowiada Mgr Maria Kreid