Należy zadbać o prawidłową florę jelitową - jeść jogurty, kefiry, kiszonki. Zarówno podczas antybiotykoterapii, jak i po jej zakończeniu. Nalezy jednak zachować 2-godzinhny odstęp między spożyciem produktów mlecznych a leku w przypadku niektórych antybiotyków. Informacje takie powinny być na ulotce.
Polecamprodukty mleczne fermentowane: kefir,jogurt, maślankę oraz kiszonki:kapusta, zakwas z buraków aby uzupełnić florę bakteryjną jelit. Pozdrawiam
Witam, Dodam jeszcze, że antybiotyki osłabiają odporność na pewien czas, zatem poza przyjmowaniem pokarmów sprzyjających namnażaniu się flory jelitowej trzeba zadbać o zdrową dietę podnoszącą odporność także po zakończeniu antybiotykoterapii - kolorowe warzywa i owoce, kasze, kiełki, warzywa strączkowe, świeżo wyciskane soki, pestki i orzechy itp. Proszę przyjmować także probiotyk i unikać pokarmów, które mogą źle wpływać na florę jelitową, takich jak słodycze, kawa, fast foody, ostre przyprawy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta na odbudowanie flory bakteryjnej przy stosowaniu antybiotyku na trądzik – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta i wskazane produkty żywnościowe podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Czy podczas leczenia alergii mogę jeść te produkty? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Po jakim czasie organizm się regeneruje po antybiotyku? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Co jeść stosując antybiotyk Azycyna? – odpowiada Ewa Gonia
- Czy picie zakwasu z buraków jest bezpieczne w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w trakcie stosowania doustnego leku przeciwgrzybicznego wskazany jest probiotyk? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Z jakiego powodu dziecko dostało rozwolnienia? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Co podawać dziecku przy antybiotykoterapii? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek