Należy zadbać o prawidłową florę jelitową - jeść jogurty, kefiry, kiszonki. Zarówno podczas antybiotykoterapii, jak i po jej zakończeniu. Nalezy jednak zachować 2-godzinhny odstęp między spożyciem produktów mlecznych a leku w przypadku niektórych antybiotyków. Informacje takie powinny być na ulotce.

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Polecamprodukty mleczne fermentowane: kefir,jogurt, maślankę oraz kiszonki:kapusta, zakwas z buraków aby uzupełnić florę bakteryjną jelit. Pozdrawiam

0

Witam, Dodam jeszcze, że antybiotyki osłabiają odporność na pewien czas, zatem poza przyjmowaniem pokarmów sprzyjających namnażaniu się flory jelitowej trzeba zadbać o zdrową dietę podnoszącą odporność także po zakończeniu antybiotykoterapii - kolorowe warzywa i owoce, kasze, kiełki, warzywa strączkowe, świeżo wyciskane soki, pestki i orzechy itp. Proszę przyjmować także probiotyk i unikać pokarmów, które mogą źle wpływać na florę jelitową, takich jak słodycze, kawa, fast foody, ostre przyprawy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty