Pieczywo nie jest przyczyną pryszczy. Ciemne ma więcej frakcji błonnikowej niestrawnej, z której bakterie jelitowe wytwarzają gazy - stad wzdęcia. Po kilku tygodniach jelita powinny się przyzwyczaić a mikroflora zaadaptować do nowego pokarmu. Proszę na razie stosować na przemian jasne i ciemne i zwiększać proporcję ciemnego co kilka dni.
Jesli chodzi o pryszcze to proszę nie jeść żywności wysoko przetworzonej, ostrych przypraw i słodyczy. Trzeba spożywać wiecej surowych warzyw . Jeśli to nie pomoże trzeba dokładniej przeanalizować dietę, alergie i nietolerancje pokarmowe.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co należy jeść przy trądziku? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Pieczywo lekkie błonnikowe Sonko a biały lub ciemny chleb – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Co jeść zamiast chleba i serka białego, bo ser biały to kazeina? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Brak diety a odchudzanie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaki chleb należy spożywać podczas diety? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Częste bóle żołądka i przymus zjedzenia czegoś słodkiego – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Czy dieta ma wpływ na powstawanie trądziku? – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
artykuły
Czy ciemny chleb zawsze jest zdrowy? Kolor bochenka może wprowadzać w błąd
Ciemny chleb często postrzegany jest jak zdrowsza
O czym świadczą ciągłe wzdęcia?
Ciągłe wzdęcia są skutkiem nieprawidłowej diety lu
Źródło białka i błonnika. Ten makaron można jeść nawet na diecie
Makaron ze strączków wygląda jak ten zwykły, ale d