Co podawać do jedzenia po zapaleniu trzustki?

Mam problem z żywieniem mojej Mamy.Mama ma 99 lat. Stan ogólny nie jest zły ale przebyła dwa razy zapalenie trzustki, wynikające najpewniej z tego że pęcherzyk żółciowy wypełniony jest "kamieniami". O operacji raczej nie ma mowy. W internecie mało jest o tym , brak jadłospisów. W szpitalu usłyszałam, żeby gotować zupkę na mięsie z drobiu lub królika z marchewką. Tak robię codziennie, czasem dodaję dynię, ziemniaka, zieloną pietruszkę , miksuję. Mamie to nie przeszkadza ale ja ubolewam, że ta dieta jest monotonna. Co można jeszcze podać? Po niemiksowanej potrawie poczuła się gorzej, wystraszyłam i podałam nospę. Pomogło ale boję się narażać Jej na ból.
KOBIETA, 65 LAT ponad rok temu

Dzień dobry, Rzeczywiście przygotowanie naturalnej diety w opisanej przez Panią sytuacji jest bardzo trudne, a monotonna i niepełnowartościowa dieta może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia i niedożywienia. Oprócz posiłków jakie Pani przygotowuje idealnym rozwiązaniem będą dostępne w aptece preparaty do żywienia w okresie choroby. Mogą być w postaci gotowego napoju lub saszetek do rozpuszczenia w wodzie. Preparaty te są koktajlami (o delikatnym, przyjemnym smaku), które zawierają wszystkie potrzebne składniki odżywcze - będą więc pomagały zadbać o to, aby dostarczać wszystko co potrzebne i nie doprowadzić do powikłań z niedożywienia. Taką metodą może być Pani spokojna, że dieta mamy będzie prawidłowo zbilansowana, a do tego bezpieczna w jej chorobie. Oczywiście skoro mama lubi przygotowywane przez Panią zupy to polecam system mieszany - gdzie takie koktajle stosuje się oprócz tradycyjnych posiłków. Życzę dla mamy i Pani dużo zdrowia i wytrwałości!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty