Dzień dobry, Rzeczywiście przygotowanie naturalnej diety w opisanej przez Panią sytuacji jest bardzo trudne, a monotonna i niepełnowartościowa dieta może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia i niedożywienia. Oprócz posiłków jakie Pani przygotowuje idealnym rozwiązaniem będą dostępne w aptece preparaty do żywienia w okresie choroby. Mogą być w postaci gotowego napoju lub saszetek do rozpuszczenia w wodzie. Preparaty te są koktajlami (o delikatnym, przyjemnym smaku), które zawierają wszystkie potrzebne składniki odżywcze - będą więc pomagały zadbać o to, aby dostarczać wszystko co potrzebne i nie doprowadzić do powikłań z niedożywienia. Taką metodą może być Pani spokojna, że dieta mamy będzie prawidłowo zbilansowana, a do tego bezpieczna w jej chorobie. Oczywiście skoro mama lubi przygotowywane przez Panią zupy to polecam system mieszany - gdzie takie koktajle stosuje się oprócz tradycyjnych posiłków. Życzę dla mamy i Pani dużo zdrowia i wytrwałości!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co powinna jeść osoba po usunięciu trzustki? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak przekonać mamę z Alzheimerem do jedzenia? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Jedzenie mięsa przez 13-miesięczne dziecko – odpowiada Mikołaj Cyganok
- Mieszanie warzyw i owoców w koktajlach oczyszczająco-odchudzających – odpowiada Mgr Anna S
- Jak wspomóc dietę 90-latki? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Co podawać na śniadanie i obiad dla 11-miesięcznego dziecka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy można podawać olej z czarnuszki dziecku z wysypką? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Ograniczony kontakt po rozległym wylewie – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Podawanie leków dla 16-latka po wycięciu migdałków – odpowiada Dr n. med. Marek Rawski
- Co wprowadzać do diety 6-miesięcznego dziecka? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska