Zupa krem z porów
Masz ochotę na coś dobrego i zdrowego? Spróbuj sycącej, kremowej zupy z porów. Przepis i instrukcje wykonania potrawy znajdziesz w naszym filmie. Smacznego!
Podawanie posiłków jest zawsze trudne w przypadku choroby Alzheimera. Przede wszystkim należy zwracać uwagę na konsystencję, zwykle łatwiej przełyka się potrawy miksowane i gładkie. Można spróbować doprawiać potrawy. Nie można doprowadzić do odwodnienia i niedożywienia pacjenta. Jeżeli zawodzą wszystkie sposoby i pacjent nie chce jeść, a na dodatek zaczyna spadać na wadze, należy rozważyć inne drogi podawania posiłków. Na początek może wystarczy zgłębnik nosowo-żołądkowy, czyli popularna sonda, ale warto też rozważyć np.gastrostomię. Proszę koniecznie skonsultować się z lekarzem, który odpowie na wszystkie pytania.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zdiagnozowane otępienie neurotyczne typu Alzheimerowskiego – odpowiada Prof. dr hab. n. med. Iwona Małgorzata Kłoszewska
- Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na Alzheimera? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakie zastosować odżywianie dla starszej osoby chorej na parkinsona? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jak żywić dziadka chorego na Alzheimera? – odpowiada Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
- Czy ten lek można podawać osobie z Alzheimerem? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę stosować podczas choroby Alzheimera? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Jak pomóc osobie z trudnościami z połykaniem? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Co podawać do jedzenia po zapaleniu trzustki? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy osobom z Alzheimerem można dawać takie preparaty odżywcze? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaka dieta i suplementacja dla osoby chorej na Alzheimera? – odpowiada Dr Magdalena Milewska