Dieta eskimosów a choroby serca
Prawo żywieniowe nakazuje, aby kurczaki poddane antybiotykoterapii przeszły odpowiednio długi okres karencji przed ubojem. Praktyka jednak często odbiega od teorii. Sanepid nie jest w stanie zbadać każdej partii, która pojawia się na rynku. Wyrywkowe badania często wykazują obecność antybiotyków jedna nie generalizowałabym, że wszystkie zawierają antybiotyki.
Witam,
Według ogólnie przyjętych norm kurczaki, które poddano antybiotykoterapii nie mogą być oddane do uboju bezpośrednio. Ustawa przewiduje określony czas odpoczynku. Niestety Sanepid nie jest w stanie sprawdzać każdego kurczaka, a z wyrywkowych badań widzimy, iż niektóre jeszcze zawierają antybiotyki. Najlepszym wyjściem jest zakup mięs od sprawdzonych, lokalnych sprzedawców.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Witam,
kurczaki dostępne w sprzedaży są przede wszystkim przebadane i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Owszem kurczak podczas hodowli może być leczony antybiotykami, lecz przed ubojem jest tzw. okres karencji, a więc czas w którym kurczak jest karmiony tylko i wyłącznie naturalną paszą bez stosowania jakichkolwiek związków chemicznych. Można powiedzieć, że jest to taka dieta oczyszczająca. Przeważnie okres ten trwa tydzień.Także kurczaki dostępne w sklepach są bezpieczne dla naszego zdrowia. Mięso kurczaka jest chude, zawiera spore ilości białka, wapnia, magnezu i potasu.
Pozdrawiam,
Magdalena Małecka
Witam,
W obecnych czasach większość żywności jest produkowana w oparciu o wszelkie polepszacze. Niestety coraz częściej firmy produkujące żywność idą na ilość a nie na jakość. Proponuję czytać etykiety wybieranych produktów, a w przypadku kurczaków np. filetów z kurczaka wybierać raczej te mniejsze, a nie giganty ponieważ jest wtedy szansa, że nie zostały nafaszerowane antybiotykami, a przynajmniej nie w takim stopniu, jak ogromne filety.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mięso z gęsi jest zdrowsze od kurczaka? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Jakie produkty wybrać na poprawę pamięci – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy produkty light zawierają rakotwórczy aspartam? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jaką temperaturę powinny mieć posiłki przed podaniem? – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Dieta na odbudowanie flory bakteryjnej przy stosowaniu antybiotyku na trądzik – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy puszki na napoje wpływają na płyn? – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Jaka wędlina do kanapek? – odpowiada Urszula Forenc
- Czym się różni drób od wieprzowiny? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy prażona kasza jest zdrowa? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
artykuły
Antybiotyki i hormony w żywności. Czy to nam grozi?
Polskie mięso jest wolne od substancji niebezpiecz
Niebezpieczne substancje w rzeczach wyprodukowanych w Chinach
Produkty sprowadzane z Chin, mimo swojej stosunkow
Osoby z alergią pokarmową powinny szczególnie uważać na etykiety niektórych produktów
Konsumenci są często myleni przez etykiety produkt