Witam serdecznie. Proponowałbym udać się do dietetyka w celu ułożenia indywidualnej diety. Stosowanie produktów, które Pan wypisał zależy od tego ile rzeczywiście w ciągu dnia przyjmuje Pan białka, tłuszczu, potasu - który też jest ważnym składnikiem mineralnym uwzględnianym w chorobach nerek, sodu itd. Generalnie wędzone ryby zamienilabym na świeże, sery żółte na białe, ostre przyprawy na łagodne chociaż ich mała ilość nie zaszkodzi, zdecydowanie polecam masło a nie margarynę w małych ilościach. Kawa do 2 dziennie. Kwas chlebowy w zależności od ilości ogólnej zawartości węglowodanów w diecie. Oliwki sporadycznie i przed spożyciem dobrze odsączyć z zalewy. Pozdrawiam serdecznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść przy dnie moczanowej i zaburzeniach lipidowych? – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Czy określone produkty w diecie (albo ich brak) mogą się przyczynić do uniknięcia zachorowania na kamicę nerkową? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy mogę jeść te produkty przy WZJG? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaka dieta przy kamicy szczawianowo-wapniowej? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Mam skłonności do skręceń oraz złamań kości: jaką dietę mogę zastosować? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dna moczanowa a norma kwasu moczowego we krwi – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czego nie jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Ile gram białka powinnam jeść przy zapotrzebowaniu 2000 kcal? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Produkty w diecie zaspakajające dzienne zapotrzebowanie na tryptofan – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Chleb w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska