Jak najbardziej ryba z puszki może być elementem pełnowartościowej diety.
Na pewno ta świeża będzie miała wyższą wartość odżywczą, jednak jeśli nie jest Pan w stanie jej zjeść, to nie jestem za tym żeby jeść na siłę. Zdrowsze nawyki mają nam się kojarzyć dobrze, w innym przypadku będzie to tylko chwilowa zmiana. A jeśli chce Pan trwałych efektów wagowych, to warto te nowe nawyki utrzymać na dłużej.
Ponadto, makrelę świeżą można też zamienić na inną tłustą rybę morską, np. łososia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ryby Bałtyku - która jest najzdrowsza? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ryby słonowodne czy słodkowodne - które są zdrowsze? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Zastąpienie tuńczyka makrelą albo śledziem – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Czy mogłem sobie zaszkodzić takim jedzeniem? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaki poziom witaminy D3 powinien występować u 27-latki? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Ile należy jeść ryb w tygodniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dlaczego warto jeść makrelę? Bogactwo kwasów omega-3 i białka w jednym kawałku
Tłusta, intensywna w smaku i zdecydowanie niedocen
Jadasz ryby w puszce? Takich konsekwencji możesz się spodziewać
Ryby w puszce bez wątpienia są szybkim sposobem do
Tańszy i zdrowszy konkurent łososia. Ma mało ości, nie chłonie rtęci
Przez lata łosoś dominował w rankingach najzdrowsz