Witaminę C - niezależnie od jej pochodzenia można przedawkować. Do pewnej granicy witamina C działa bardzo korzystnie wspierając liczne procesy metaboliczne i wykazując silne działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe. Jednak po przekraczeniu tej granicy zaczyna działać dokładnie przeciwnie - przyspieszając w organizmie reakcje związane z procesami destrukcyjnymi. Określenie tej granicy jest kwestią indywidulaną i zależy od wielu czynników. Z całą pewnością spożycie witaminy C na poziomie 100-200 mg dziennie jest bezpieczne (wręcz zalecane). Jeżeli nasza dieta obfituje w owoce i warzywa (szczególnie teraz, latem) lepiej nie spożywać dodatkowych środków z witaminą C - gdyż bezpieczną ilość dostarczamy z pożywieniem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można przedawkować witaminę C? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy suplementowanie witaminy C ma jakikolwiek sens? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy można przedawkować witaminę A? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Kiedy dochodzi do przedawkowania witaminą C? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Ryzyko przedawkowania stosowanej witaminy A w ciąży – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Witamina C na przeziębienie – odpowiada Dr n. med. Andrzej Niemirski
- Dawkowanie witaminy C dla kobiety – odpowiada Dr n. med. Przemysław Łodej
- Czy witaminy można przedawkować? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Stosowanie witaminy C a pokrzywka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Kwas foliowy i foliany - różnice, źródła i rola witaminy B9
Kwas foliowy i foliany to dwie postaci witaminy B9
Witamina E - rola w organizmie, niedobór i nadmiar
Witamina E jest bardzo silnym antyoksydantem, któr
Witaminy, które pomogą zregenerować płuca palacza
Skutki palenia papierosów Paląc papierosy, dostarc