Witaminę C - niezależnie od jej pochodzenia można przedawkować. Do pewnej granicy witamina C działa bardzo korzystnie wspierając liczne procesy metaboliczne i wykazując silne działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe. Jednak po przekraczeniu tej granicy zaczyna działać dokładnie przeciwnie - przyspieszając w organizmie reakcje związane z procesami destrukcyjnymi. Określenie tej granicy jest kwestią indywidulaną i zależy od wielu czynników. Z całą pewnością spożycie witaminy C na poziomie 100-200 mg dziennie jest bezpieczne (wręcz zalecane). Jeżeli nasza dieta obfituje w owoce i warzywa (szczególnie teraz, latem) lepiej nie spożywać dodatkowych środków z witaminą C - gdyż bezpieczną ilość dostarczamy z pożywieniem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kiedy dochodzi do przedawkowania witaminą C? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy można przedawkować witaminę C? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy suplementowanie witaminy C ma jakikolwiek sens? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy można przedawkować witaminę A? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Ryzyko przedawkowania stosowanej witaminy A w ciąży – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Stosowanie witaminy C a pokrzywka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Witamina C na przeziębienie – odpowiada Dr n. med. Andrzej Niemirski
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy nadmiar witaminy C w organizmie może być szkodliwy? – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Naturalne antyoksydanty. Co jeść, by spowolnić starzenie?
Na co dzień rzadko o nich myślimy, a to właśnie pr
Twarde czy miękkie? Sprawdź, które warzywa i owoce są lepsze dla zdrowia
Niektóre warzywa i owoce są twarde i chrupiące, in
Witamina E - rola w organizmie, niedobór i nadmiar
Witamina E jest bardzo silnym antyoksydantem, któr