Ograniczenie węglowodanów może w pewnym stopniu pomóc, ale nie jest to w żaden sposób udowodnione medycznie i naukowo.
Nie widzę tutaj wskazań do wykluczania owoców z diety, polecam wybierać te o niższym indeksie glikemicznym. Warto natomiast ograniczyć cukier dodawany do potraw i napojów oraz słodycze.
Warto też włączyć do diety produkty które mogą mieć działanie przeciwzapalne - m.in. bogate w omega-3 tłuste ryby i orzechy, zielone i pomarańczowe warzywa, zieloną herbatę czy niektóre przyprawy jak np. kurkuma lub imbir. Do takich produktów zalicza się też wiele owoców m.in. jagody, wiśnie, porzeczki, granat.
Proszę jednak pamiętać, że w przypadku wątpliwości najlepiej dopytać lekarza, który wydał zalecenia, ponieważ ten lekarz miał dostęp do Pani wyników badań oraz zna dokładniej ogólny stan zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakich owoców nie jeść przy cukrzycy typu 2? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Dieta redukcyjna a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Ograniczenie cukrów prostych przy hipoglikemii reaktywnej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Ile czasu po wybieleniu zębów nie można spożywać barwiących produktów? – odpowiada Lek. dent. Konrad Rutkowski
- Do której godziny można spożywać owoce w diecie odchudzającej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy przy Hashimoto powinnam ograniczyć cukier, laktozę i gluten? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Czy te przyprawy można spożywać chorując na refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie owoce można, a jakich nie można spożywać przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Jak wyleczyć PCOS i Hashimoto? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga