Ograniczenie węglowodanów może w pewnym stopniu pomóc, ale nie jest to w żaden sposób udowodnione medycznie i naukowo.
Nie widzę tutaj wskazań do wykluczania owoców z diety, polecam wybierać te o niższym indeksie glikemicznym. Warto natomiast ograniczyć cukier dodawany do potraw i napojów oraz słodycze.
Warto też włączyć do diety produkty które mogą mieć działanie przeciwzapalne - m.in. bogate w omega-3 tłuste ryby i orzechy, zielone i pomarańczowe warzywa, zieloną herbatę czy niektóre przyprawy jak np. kurkuma lub imbir. Do takich produktów zalicza się też wiele owoców m.in. jagody, wiśnie, porzeczki, granat.
Proszę jednak pamiętać, że w przypadku wątpliwości najlepiej dopytać lekarza, który wydał zalecenia, ponieważ ten lekarz miał dostęp do Pani wyników badań oraz zna dokładniej ogólny stan zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Jakich owoców nie jeść przy cukrzycy typu 2? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Dieta redukcyjna a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jedzenie owoców a podwyższony poziom glukozy – odpowiada Mgr Weronika Ornacka-Draba
- Czy te przyprawy można spożywać chorując na refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ile czasu po wybieleniu zębów nie można spożywać barwiących produktów? – odpowiada Lek. dent. Konrad Rutkowski
- Do której godziny można spożywać owoce w diecie odchudzającej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie owoce może spożywać chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy przy Hashimoto powinnam ograniczyć cukier, laktozę i gluten? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk