Zapytaj lekarza

7 4 0 , 4 1 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy powinnam się martwić takim niskim wynikiem?

Witam czy mogłabym prosić o zinterpretowanie wyniku jestem kobietą 30 lat, martwi mnie niski poziom ft4 Tsh 2.110 norma 0,270-4,200 Ft4 13,5 norma 12.0-22.0 Ft3 4,87 norma 3.10-6.80
KOBIETA, 31 LAT 2 miesiące temu

Zagrożenie AH1N1

AH1N1 to nazwa wirusa świńskiej grypy. Jest niebezpieczny szczep, może nawet wywołać epidemię. Obejrzyj film i dowiedz się więcej o zagrożeniu, jakie stwarza AH1N1.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

nic nie wskazuje na to, by poziom TSH w Pani przypadku odbiegał od normy, co wskazują także podane przez Panią normy laboratoryjne.

Odsyłam Panią do naszych artykułów, z nich dowie się Pani więcej na temat hormonów tarczycowych i ich norm: https://portal.abczdrowie.pl/tyreotropina-co-to-jest-norma-badanie oraz https://portal.abczdrowie.pl/hormony-tarczycy-rodzaje-badanie.

Przyjmuje się, że kobiety w wieku prokreacyjnym, do ok. 30. roku życia, powinny mieć poziom tego hormonu w wysokości raczej nieprzekraczającej 2,00 mU/l. Oczywiście niewielkie wahania nie muszą świadczyć o niczym niepokojącym, niemniej u Pani poziom hormonu tyreotropowego jest na bardzo dobrym poziomie.

Proszę jednak pamiętać, że wyniki badań laboratoryjnych zawsze należy intepretować w oparciu o konkretny przypadek, nawet mimo podanych norm. To oznacza, że powinna go Pani skonsultować z lekarzem, który skierował Panią na badania. Najistotniejsze w rozpoznaniu ewentualnych nieprawidłowości jest to, czy towarzyszą Pani jakieś dolegliwości mogące wskazywać na zaburzenia pracy tarczycy.

Być może także ten materiał wideo okaże się przydatny, zachęcam do zapoznania się z nim: https://portal.abczdrowie.pl/niedoczynnosc-tarczycy-sprawdz-czy-masz-te-objawy-wideo.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy