Czy przy celiakii można stosować kwas glutaminowy?

Czy kwas glutaminowy ma gluten? Czy celiacy mogą przyjmować tabletki i inne produkty z kwasem glutaminowym?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,


Glutaminian sodu jest to sól kwasu glutaminowego i pochodna glutaminy, stosowany jest jako wzmacniacz smaku (smak umami ) i zapachu, może być on pozyskiwany z glutenu (białko roślinne nadające strukturę np. w pieczywie), ale też z innych źródeł m.in z buraka cukrowego, kazeiny. Na etykiecie danego produktu, widnieć powinna informacja z jakiego źródła pozyskiwany jest gluten. Poza tym część technologów uważa, że gluten pozyskany z glutenu w czasie produkcji jest usuwany. Jeśli mamy wątpliwości czy dany produkt zawiera gluten, warto skontaktować się z producentem, jako konsumenci mamy prawo otrzymać odpowiedz na każde pytanie dotyczące produktu spożywczego.
Glutaminian sodu to substancja, która używana w nadmiarze może powodować syndrom chińskiej restauracji, który objawia się bólem i zawrotami głowy, palpitacją serca, nadmierną potliwością. Dlatego też, zwłaszcza osoby wrażliwe powinniśmy uważać na ilość spożywanych produktów zawierających glutaminian sodu,

pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty