Skuteczność maseczek ochronnych
Kiedy pojawiają się jakieś informacje o epidemiach, z aptek błyskawicznie znikają maseczki ochronne. Czy rzeczywiście są one skuteczne? Czy mogą nas np. ochronić przed świńską grypą?
Dzień dobry,
Glutaminian sodu jest to sól kwasu glutaminowego i pochodna glutaminy, stosowany jest jako wzmacniacz smaku (smak umami ) i zapachu, może być on pozyskiwany z glutenu (białko roślinne nadające strukturę np. w pieczywie), ale też z innych źródeł m.in z buraka cukrowego, kazeiny. Na etykiecie danego produktu, widnieć powinna informacja z jakiego źródła pozyskiwany jest gluten. Poza tym część technologów uważa, że gluten pozyskany z glutenu w czasie produkcji jest usuwany. Jeśli mamy wątpliwości czy dany produkt zawiera gluten, warto skontaktować się z producentem, jako konsumenci mamy prawo otrzymać odpowiedz na każde pytanie dotyczące produktu spożywczego.
Glutaminian sodu to substancja, która używana w nadmiarze może powodować syndrom chińskiej restauracji, który objawia się bólem i zawrotami głowy, palpitacją serca, nadmierną potliwością. Dlatego też, zwłaszcza osoby wrażliwe powinniśmy uważać na ilość spożywanych produktów zawierających glutaminian sodu,
pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skład gotowego, wędzonego łososia – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dodatek do żywności E524 – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Badania w kierunku celiakii i brak biopsji – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Picie soku z buraków zakwaszonych kwasem mlekowym – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy kamica nerkowa może być wywołana poprzez dodatki barwników i konserwantów w pożywaniu? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy dziecko na diecie bezglutenowej może jeść kurczaka? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Składniki pokarmowe soli i pieprzu – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska