Dzień dobry,
Glutaminian sodu jest to sól kwasu glutaminowego i pochodna glutaminy, stosowany jest jako wzmacniacz smaku (smak umami ) i zapachu, może być on pozyskiwany z glutenu (białko roślinne nadające strukturę np. w pieczywie), ale też z innych źródeł m.in z buraka cukrowego, kazeiny. Na etykiecie danego produktu, widnieć powinna informacja z jakiego źródła pozyskiwany jest gluten. Poza tym część technologów uważa, że gluten pozyskany z glutenu w czasie produkcji jest usuwany. Jeśli mamy wątpliwości czy dany produkt zawiera gluten, warto skontaktować się z producentem, jako konsumenci mamy prawo otrzymać odpowiedz na każde pytanie dotyczące produktu spożywczego.
Glutaminian sodu to substancja, która używana w nadmiarze może powodować syndrom chińskiej restauracji, który objawia się bólem i zawrotami głowy, palpitacją serca, nadmierną potliwością. Dlatego też, zwłaszcza osoby wrażliwe powinniśmy uważać na ilość spożywanych produktów zawierających glutaminian sodu,
pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy kamica nerkowa może być wywołana poprzez dodatki barwników i konserwantów w pożywaniu? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Węglan amonu, karagen, cytrynian wapnia, difosforan disodowy i wodorowęglan sodu na etykiecie produktu dla dzieci – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy produkty wegańskie są zdrowsze? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Dieta dla 8-miesięcznego niemowlaka z nadwagą – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Podejrzenie autyzmu a stosowanie specjalnej diety – odpowiada Mgr Dawid Karol Kołodziej
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak przeliczać kaloryczność posiłków? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)