Kontrola żywności ekologicznej
Witam,
samo obniżenie kaloryczności poszczególnych produktów, może nie przynieść zamierzonego efektu. Ważna jest regularność i systematyczność zjadanych posiłków każdego dnia o tej samej porze. Nic nam nie da zjadanie 2 posiłków, ale obfitych nawet o zmniejszonej ilości kalorii, kiedy przez resztę dnia nasz organizm będzie głodny. Często zdarza się że pacjenci mówią 'ale ja nic prawie nie jem' i w tym problem. Żeby schudnąć również trzeb jeść, regularnie, codziennie o tej samej porze, oczywiście dobrze będzie zrezygnować z produktów bardziej kalorycznych i zastąpić je tymi o mniejszej ilości kalorii. Ważne jednak co to będą za produkty, czy to będą warzywa i owoce, czy to będzie pieczywo pełnoziarniste, czy będzie Pani chciała zastąpić zwykły serek, serkiem typu light, który light ma tylko w nazwie. Jeśli rzeczywiście chce się Pani skupić na spożywaniu mniejszej ilości kcal, to niezbędne będzie czytanie etykiet i kupowanie dobrych jakościowo produktów.
Nie obejdzie się również bez zmiany nawyków żywieniowych tj. regularne posiłki, spożywanie śniadań, spożywanie warzyw i owoców, aktywność fizyczna, niepodjadanie między posiłkami itp.
Chcąc się odchudzać skutecznie musimy być o tym przekonani w 100% i mię w sobie chęć zmian, tylko wtedy mamy szansę na sukces!
Teoretycznie może to coś dać, ale pod warunkiem że będą to odpowiednie produkty i potrawy. W praktyce pewnie bedzie trudno bo predzej czy później bedziesz podjadac lub jesc wieksze posiłki zeby ten niedobór kaloryczny zrekompensować. Tak jak Pani Agnieszka pisze trzeba uważać na produkty light, gdyż niejednokrotnie mogą one więcej złego niż dobrego zrobić.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości odżywcze bułek graham i produktów mlecznych typu light – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy produkty light są skuteczne? – odpowiada Mgr Baszar El-Helou
- Czy gdy zwiększę kaloryczność, waga jeszcze bardziej podskoczy? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Odchudzanie i ustalenie zapotrzebowania kalorycznego – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak ustalić zapotrzebowanie kaloryczne? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zastąpienie tuńczyka makrelą albo śledziem – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Jak szybko i skutecznie przytyć? – odpowiada Mgr Urszula Grzywacz
- Czy dieta "Odchudzanie na zawołanie" jest dobra do dłuższego stosowania? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaką dietę powinnam zastosować? Czy może to być dieta 1000 kcal? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Waga 55 kg przy 178 cm i brak apetytu – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
artykuły
Co jest lepsze? Trzy duże posiłki czy kilka mniejszych w ciągu dnia?
Dwa? Trzy? A może pięć posiłków dziennie? Ile rzec
Mniej smalcu, więcej oliwy z oliwek. Jak zmieniło się nasze podejście do przyjemności z jedzenia?
Częściej sięgamy dziś po pieczywo pełnoziarnis
Największe mity dotyczące odchudzania
Noworoczne postanowienia Z początkiem nowego roku