Dieta w górach
Zależy od składu. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych (czasem nawet 28 g w 80 g batona!) oraz tłuszczu nasyconego i tłuszczów trans nie są uznawane za zdrową przekąskę. Wymienione składniki zwiększają ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia i nowotworów. Batoniki mogą być jednym ze źródeł białka w diecie, na które zapotrzebowanie sportowców jest zwiększone, ale jednocześnie dostarczają niepolecanych dla zdrowia składników. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest wybór produktów spożywczych, które są naturalnym źródłem białka, takich jak mięso, produkty mleczne, rośliny strączkowe.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Dzień dobry,
jest już październik, ale postanowiłam odpowiedzieć na to pytanie. Daty na opakowaniu najczęściej są terminem minimalnej przydatności do spożycia, co skutkuje tym, że kilka dni po tej dacie - jeżeli nie ma oznak psucia się produktu - powinien być bezpieczny do spożycia.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy twaróg kupowany w plastikowych opakowaniach jest niezdrowy? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Na jakim tłuszczu smażyć mięso? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Przeterminowane piwo a zatrucie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy nie mogę jeść chleba na drożdżach? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy dieta proteinowa jest dobra? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Ile cukru można spożywać podczas odchudzania? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść na noc zamiast białego sera? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak zdrowo jeść i chudnąć? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Ile tłuszczu, białka itd. spożywać dziennie? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
artykuły
10 rzeczy, które musisz natychmiast wyrzucić z kuchni
Podobno w kuchni spędzamy najwięcej czasu, dlatego
Glutation. Strażnik długowieczności i antyoksydant
Jesień to czas przeziębień i grypy. Szukamy wciąż
Data ważności produktów nie oznacza, że nie możemy ich jeść. Niektóre produkty zachowują świeżość długo po jej upływie
"Najlepiej spożyć przed" lub "Najlepiej spożyć do"