Zależy od składu. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych (czasem nawet 28 g w 80 g batona!) oraz tłuszczu nasyconego i tłuszczów trans nie są uznawane za zdrową przekąskę. Wymienione składniki zwiększają ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia i nowotworów. Batoniki mogą być jednym ze źródeł białka w diecie, na które zapotrzebowanie sportowców jest zwiększone, ale jednocześnie dostarczają niepolecanych dla zdrowia składników. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest wybór produktów spożywczych, które są naturalnym źródłem białka, takich jak mięso, produkty mleczne, rośliny strączkowe.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Dzień dobry,
jest już październik, ale postanowiłam odpowiedzieć na to pytanie. Daty na opakowaniu najczęściej są terminem minimalnej przydatności do spożycia, co skutkuje tym, że kilka dni po tej dacie - jeżeli nie ma oznak psucia się produktu - powinien być bezpieczny do spożycia.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogę jeść batony proteinowe w ciąży? – odpowiada Mgr Martyna Dudzińska
- Jakich produktów należy się wystrzegać przy kamicy cystynowej? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Na jakim tłuszczu smażyć mięso? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy mogę jeść serek wiejski w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak leczyć wzmożony ból kręgosłupa? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy mogło dojść do zatrucia w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę nadal używać tych kosmetyków? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Przez jaki czas można stosować suplementy z witaminami? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy twaróg kupowany w plastikowych opakowaniach jest niezdrowy? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy po odstawieniu tabletek Therm Line Forte następuje efekt jojo? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska