Dieta w ciąży
Witam,
zdania badaczy w tej kwestii są podzielone. Faktem jest, że jajka są bardzo zdrowe i zawierają komplet witamin (poza witaminą C), a także cenne minerały i ich wartości odżywcze sprawiają, że warto je jeść. W dodatku mają korzystny profil lipidowy, co oznacza, że nie powodują wzrostu stężenia złego cholesterolu we krwi.
Zachęcam do zapoznania się z tym materiałem: https://zywienie.abczdrowie.pl/jajecznica-wartosci-odzywcze-kulinarne-inspiracje.
Mimo to najnowsze stanowisko WHO mówi o spożyciu maksymalnie 10 jajek w ciągu tygodnia, ale nadal oznacza to, że może Pani spokojnie codziennie jeść jajecznicę.
Proszę jednak pamiętać, że najważniejsza jest różnorodna i zbilansowana dieta, warto więc przynajmniej kilka razy w tygodniu zamienić jajecznicę na jajka w innej formie.
Być może także ten artykuł Panią zainteresuje: https://zywienie.abczdrowie.pl/jajka-na-sniadanie-zobacz-dlaczego-warto-jesc-je-kazdego-dnia.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
- Ile jajek jeść dziennie? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Dozwolona ilość jajek w diecie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Ile można jeść jajek na twardo lub miękko albo w postaci jajecznicy w tygodniu? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Kolacja z jajek a wpływ na zdrowie – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jakie właściwości mają cykoria i ciecierzyca? – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Wpływ wątróbki na organizm – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Ile można jeść jajek i czy to jest zdrowe? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy jaja można jeść w dowolnych ilościach? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń