Mleko naturalne najlepiej jest zastąpić specjalnymi mleczkami roślinnymi. Choć nie mają one takiej samej wartości odżywczej, to jest ona zbliżona i dobrze komponują się smakowo w typowych daniach na bazie mleka. Proszę tylko pamiętać, że nie zawierają pełnowartościowego białka i należy zadbać o inne źródła takowego w diecie. Polecam szczególnie mleko sojowe, migdałowe, kokosowe, orzechowe, dyniowe czy słonecznikowe (są też mleka jak ryżowe czy owsiane, ale wtedy będzie jeść Pani produkt z samych zbóż, więc skład aminokwasowy będzie gorszy). Zwracam także uwagę na fakt, iż choć można znaleźć wiele przepisów na domową produkcję takiego mleka, przynajmniej częściowo powinna Pani stosować mleko wytwarzane przemysłowo. Powodem po temu jest fakt, że rośliny nie zawierają witamin takich jak mleko zwierzęce i w procesie przemysłowej produkcji są one dodawane celem wyrównania ich poziomu w diecie osób nie mogących spożywać mleka zwierząt. A zatem jeżeli nie chce Pani mieć problemów z podażą wapnia czy witamin z grupy B w diecie mleka przemysłowe stanowią lepszą alternatywę dla mleka krowiego niż te uzyskane w domu.

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam,

można używać napoju sojowego wzbogaconego w wapń i B2, są również mleka ryżowe i owsiane, ale dieta powinna być dobrze zbilansowana.

Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty