Witam Panią,
jadłospis nie wygląda najlepiej. Po pierwsze jest zbyt niskokalorycznyi źle zbilansowany.
Dzień należy zacząć od zdrowego śniadania a nie jedynie rozpuszczalnego 3 jajka i pomidor ale obawaim się że jedzone zbyt późno a zaleca się do 1h po prezbudzeniu. Obiadpowinien zawiarać węglowodany złożone, nie zalecam całkowitej ezygnacji. Po godzinie 15 zaś nie polecam jadać owoców ponieważ cukry proste w nich zawarte, pod koniec dnia, kiedy przemiana materii zwolni i zwolni zdolność insulinowa = mogą zostać odłożone w postaci tkanki tłuszczowej. U Pani widać że występują owoce o godz. 17 (2 kiwi kokos) Kolacja powinna być 3h przed snem. U Pani na kolację występuje jedynie kefir a to zbyt mało. Nie może Pani spożywać tak mało kcal ponieważ może dojśc do zwolnienia metabolizmu i organizm przejdzie w stan oszczędzania.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje i układam diety online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nie jest to najlepsza dieta, gdyż nie dostarcza odpowiedniej ilości kcal, witamin i składników mineralnych. Jej stosowanie wiąże się z efektem jo-jo. Podczas odchudzania pacjent powinien nauczyć się zdrowo odżywiać, aby na przyszłość umieć wybrać to co bezie dla niego najlepsze.
Podczas odchudzania należy:
- zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane
- jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny, co chroni przed nagłym napadem głodu, nad którym ciężko zapanować
- dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych
- unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia)
- spożywać zdrowe węglowodany, czyli zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
- pić co najmniej 2 litry wody dziennie
- unikać soli - stosować zioła
Najlepiej zgłosić się do dietetyka, który rozpisze odpowiednią dietę. Zapraszam na konsultacje.
Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Dzień dobry,
redukcję jaką udało się Pani uzyskać mieści się w normie, aczkolwiek nie może jeść Pani codziennie tych samych produktów spożywczych. W celu ustalenia prawidłowo zbilansowanej diety i nauki zasad prawidłowego odżywiania się proszę się skontaktować z dietetykiem z Pani okolicy.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Szybkie odchudzanie tłuszczu z brzucha – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak rozpisać samodzielnie dietę? – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
- Czy w tym wieku można stosować taką dietę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co mam zrobić, żeby waga znowu spadała? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Możliwość przejścia na dietę 1000 kcal – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Odpowiednia ilość kalorii dla 20-letniej osoby – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Poradnictwo żywieniowe w celu odchudzania – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaką dietę można stosować u 21-letniej osoby? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy dieta owocowo-warzywna jest odpowiednia dla osoby chcącej schudnąć 5 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak ułożyć swoją dietę, żeby móc realnie schudnąć? – odpowiada Mgr Magdalena Łącka