Witaj, aby organizm mógł sobie pozwolić na spalanie tkanki tłuszczowej muszą być spełnione pewne warunki:
1. Dieta nie może być niedoborowa w składniki odżywcze. W całodziennym jadłospisie powinny być obecne białko, tłuszcze pochodzenia roślinnego oraz węglowodany złożone (tych ostatnich w Twojej diecie wydaje się być mało).
2. Kaloryczność diety nie powinna być niższa niż Twoja podstawowa przemiana materii (minimum energetyczne potrzebne na podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych tj. oddychanie, bicie serca, przepływ krwi). Inaczej organizm zaczyna oszczędnie gospodarować energią i zamiast na bieżąco spalać to co mu dostarczasz zaczyna magazynować w postaci tkanki tłuszczowej. W konsekwencji dochodzi do spowolnienia metabolizmu.
3. Posiłki powinny być jedzone regularnie w ilości 4-5 w ciągu dnia. Przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
4. W skład każdego posiłku powinny wchodzić węglowodany złożone i białko oraz dodatek owocowy lub warzywny. Nie ma możliwości, aby organizm dobrze funkcjonował jeżeli ograniczasz mu podstawowe źródło energii, czyli węglowodany złożone. Nie ma potrzeby, abyś unikała pieczywa. Wystarczy zamienić je na pełnoziarniste.
5. Posiłki powinny być urozmaicone. Bez tego ograniczasz sobie dostępność podstawowych witamin i składników mineralnych, które są pewnego rodzaju katalizatorami przyspieszającymi proces spalani tkanki tłuszczowej.
Pozdrawiam,
www.biziel.dobrydietetyk.pl
Witam Panią,
Ważne aby dieta była urozmaicona i pełnowartościowa. Pisze Pani o 3posiłkach a powinno ich być 5. Jeżeli jest Pani głodna to raczej podjadamy warzywa a nie owoce. Orzechy jemy w ilościach na sztuki a nie na garście ponieważ maja bardzo dużo kalorii i sa tłuste. Oczywiście powinny być w diecie ale w ilościach kontrolowanych.
To czy robi Pani wiele błędów żywieniowych to trudno stwierdzić. Najlepiej jakby opisała mi Pani na maila dokładnie swój przykładowy dzień - co Pani zjada, jakie ilości, jak często itp Ja zerknę i wskażę ewentualne błędy. W tym momencie ciężko ocenić Pani dietę, ponieważ podaje Pani zbyt mało informacji.
kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień dobry!
Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.
Po wskazówki żywieniowe zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak powinna wyglądać kolacja na diecie redukcyjnej? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jedzenie kolacji na 2 godziny przed snem – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
- W jakich porach najlepiej jeść śniadanie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co najlepszego można zjeść na śniadanie na diecie? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy na diecie redukcyjnej można jeść na kolację pieczywo? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Spożywanie pieczywa i węglowodanów w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Weronika Ornacka-Draba
- Uzależnienie od jedzenia i uczucie głodu – odpowiada Mgr Marta Dziekanowska
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
- O której godzinie powinno spożywać się ostatni posiłek? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Czy muszę jeść śniadanie godzinę po obudzeniu? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
artykuły
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst
3 najważniejsze fakty dotyczące żywienia rocznego dziecka. O tym musi wiedzieć każdy rodzic
Artykuł sponsorowany Nutricia Dziecko, które ukoń
Jak wzmacniać odporność poprzez dietę? Rozmowa z dietetykiem Anną Kuczkin
Co jeść, żeby nie chorować? Jak komponować posiłki