Witam. W diecie oprócz kalorii istotne są inne składni tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60% z węglowodanów (kasza, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego.
Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Radzę wybrać się do dietetyka, który dopasuje dietę do Pana wieku i aktywności fizycznej.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dostarczanie tłuszczów przy dobrze zbilansowanej diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niedostateczna ilość kalorii w diecie a przybieranie na wadze – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ile kalorii przyjmować w celu zredukowania wagi o 7 kg? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie pieczywa w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Podaż kaloryczna na diecie redukcyjnej u 29-latki ważącej 65 kg przy 170 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Rozkład ilości węglowodanów w posiłkach a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można jeść makaron sojowy podczas odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy dieta warzywno-białkowa jest zdrowa dla organizmu? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta cukrzycowa - charakterystyka, leczenie cukrzycy
Dieta cukrzycowa jest ważna dla chorych. Cukrzyca
Przepis na spokojny sen? Kolacja bogata w błonnik
Sen jest podstawą prawidłowego funkcjonowania orga
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności