Witam.Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. W diecie oprócz kalorii istotne są inne składni tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60% z węglowodanów (kasza, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Przemianę materii poprawiają m.in przyprawy ziołowe, produkty bogate w błonnik, owoce cytrusowe.
Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie pieczywa w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Podaż kaloryczna na diecie redukcyjnej u 29-latki ważącej 65 kg przy 170 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dopuszczalna ilość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Problem z nadwyżką wagi po porodzie – odpowiada Małgorzata Panek
- Dostarczanie tłuszczów przy dobrze zbilansowanej diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niedostateczna ilość kalorii w diecie a przybieranie na wadze – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Stosowanie licznika kalorii a dieta – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta dla 18-latki mającej 160 centymetrów wzrostu – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Czy można jeść makaron sojowy podczas odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska