Dieta osoby chorej na cukrzycę
Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.
Witam, produkty powinny być dobrane indywidualnie dla pacjenta aby zapobiec przejściu insulinoopornosci w cukrzycę. W tym celu wykonuje się panel badań krwi, przeprowadza się wywiad medyczny i dopiero na tych podstawach buduje się indywidualną dietę dla pacjenta, która gwarantuje brak efektu yo-yo a przede wszystkim daje konkretne korzyści zdrowotne, pozdrawiam
Trochę trudno udzielić informacji na to pytanie. Nie wiadomo jaki ma pani typ energetyczny organizu a to jest podstawowa informacja do tego aby oszacować w jakich ilościach i co najlepiej mogłaby Pani jeść aby nie mieć problemu z insulinoopornością. Powinna Pani najpierw wykonać sobie badanie "Analizy pierwiastkowej włosów" a dopiero potem bedziemy mogli mówić o sposobie odżywiania dopasowanym do Pani. Jeśli jest Pani z okolic Dębicy lub Rzeszowa zapraszam do gabinetu. Te produkty o których Pani pisze oczywiście można jeść, ale należy w zależności od tego typu energetycznego ustalić ile, co i kiedy. Pozdraiwam
Zachęcam do udania się do dietetyka na kompleksową wizytę i poradę. W skrócie natomiast w insulinooporności zalecana jest dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli chodzi o mleko i jego przetwory to zachęcam do wybierania produktów odtłuszczonych. Również warto wybrać chude rodzaje mięs i unikać panierowania i smażenia w głębokim tłuszczu. Dieta powinna obfitować także w warzywa (jednak nie rozgotowane). Produkty zbożowe powinny być z grubego przemiału czyli razowy chleb, ciemny makaron ugotowany aldente, grube kasze, ryż brązowy lub paraboliczny.
Witam.Najlepiej udać się do dietetyka który na podstawie wywiadu, wyników badań dopasuje indywidualną dietę.Pozdrawiam
Polecam książkę wydawnictwa PZWL "Jem zdrowo" - zawarte są w nej tabele indeksów i ładunków glikemicznych lub prosze skorzystać z pomocy dietetyka który ułozy indywidualną dietę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta jest najlepsza dla chorego na cukrzycę? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Jaka dieta w przypadku zapalenia pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaka dieta w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Nieswoiste zapalenie jelit i insulinooporność a dostosowanie diety – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie produkty wykluczyć przy insulinooporności? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką stosować dietę przy PCOS i insulinooporności oraz stosowaniu leku Metformax? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Powrót do normalnej diety po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego i przy cukrzycy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Żywienie osób starszych przy cukrzycy lekowej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaką dietę stosować przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Dieta przy insulinooporności – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W