Witam, produkty powinny być dobrane indywidualnie dla pacjenta aby zapobiec przejściu insulinoopornosci w cukrzycę. W tym celu wykonuje się panel badań krwi, przeprowadza się wywiad medyczny i dopiero na tych podstawach buduje się indywidualną dietę dla pacjenta, która gwarantuje brak efektu yo-yo a przede wszystkim daje konkretne korzyści zdrowotne, pozdrawiam
Trochę trudno udzielić informacji na to pytanie. Nie wiadomo jaki ma pani typ energetyczny organizu a to jest podstawowa informacja do tego aby oszacować w jakich ilościach i co najlepiej mogłaby Pani jeść aby nie mieć problemu z insulinoopornością. Powinna Pani najpierw wykonać sobie badanie "Analizy pierwiastkowej włosów" a dopiero potem bedziemy mogli mówić o sposobie odżywiania dopasowanym do Pani. Jeśli jest Pani z okolic Dębicy lub Rzeszowa zapraszam do gabinetu. Te produkty o których Pani pisze oczywiście można jeść, ale należy w zależności od tego typu energetycznego ustalić ile, co i kiedy. Pozdraiwam
Zachęcam do udania się do dietetyka na kompleksową wizytę i poradę. W skrócie natomiast w insulinooporności zalecana jest dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli chodzi o mleko i jego przetwory to zachęcam do wybierania produktów odtłuszczonych. Również warto wybrać chude rodzaje mięs i unikać panierowania i smażenia w głębokim tłuszczu. Dieta powinna obfitować także w warzywa (jednak nie rozgotowane). Produkty zbożowe powinny być z grubego przemiału czyli razowy chleb, ciemny makaron ugotowany aldente, grube kasze, ryż brązowy lub paraboliczny.
Witam.Najlepiej udać się do dietetyka który na podstawie wywiadu, wyników badań dopasuje indywidualną dietę.Pozdrawiam
Polecam książkę wydawnictwa PZWL "Jem zdrowo" - zawarte są w nej tabele indeksów i ładunków glikemicznych lub prosze skorzystać z pomocy dietetyka który ułozy indywidualną dietę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jaka dieta odchudzająca przy insulinooporności i wysokim poziomie cholesterolu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaka dieta w przypadku zapalenia pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta przy insulinooporności – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta przy cukrzycy ciążowej? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak wygląda dieta przy PCOS? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Dieta w alergii pokarmowej – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Nieswoiste zapalenie jelit i insulinooporność a dostosowanie diety – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaka dieta i ćwiczenia dla 19-latka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Powrót do normalnej diety po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego i przy cukrzycy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
artykuły
Ładunek glikemiczny - co to jest i jak go obliczyć?
Ładunek glikemiczny, obok indeksu glikemicznego, j
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso