Jaka jest przyczyna zatrzymania się wagi u osoby będącej pod kontrola dietetyka?

Witam We wrześniu ubiegłego roku przeszłam mankietową resekcję żołądka. Od tamtej pory schudłam około 20 kg ,od marca moja waga stoi w miejscu .Jestem pod opieką dietetyka stosuje się do jego zaleceń chodzę na siłownię moje dzienne spożycie kalorii jest na poziomie 800- 1000 kalorii. Zdaniem dietetyka do tej pory powinnam schudnąć pomiędzy 30a 40 kg Jaki może być powód zatrzymania procesu chudnięcia? Sylwia
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Witam, Pani Sylwio powodów może być bardzo wiele, trudno jednocześnie ocenić - wiedząc tylko to co Pani napisała, musiałabym zobaczyć wyniki Pani badań aktualnych i dietę którą Pani do tej pory stosowała.

Może być tak, że organizm przyzwyczaił się do małej ilości kalorii i obniżył metabolizm dostosowując go do tej kaloryczności którą Pani tak długo stosowała - jednym z rozwiązań jest podwyższenie kcal diety i zwiększenie tempa metabolizmu - zmuszenie organizmu do działania- przez krótki czas, a potem znowu obniżenie kcal - ale to trzeba bardzo dokładnie dobrać indywidualnie dla Pani zależnie od przebiegu całej kuracji żywieniowej jaką Pani przeszła.

Inne przyczyny to: możliwe zaburzenia hormonalne gł. niedoczynność tarczycy, zaburzenia związane z wydzielaniem prolaktyny i inne- warto było by zrobić szczegółowe badania w tym zakresie. Kolejna przyczyna, niedobory żywieniowe witaminowe i minerałowe które mogły się pojawić przy tak małej ilości spożywanych kalorii przez tak długi czas. Niedobór żelaza, witaminy d3, B12 i innych.

0

Dzień dobry,

przy dużej redukcji masy ciała bardzo często pojawią się tzw zatrzymanie masy ciała. Pani kaloryczność jest bardzo niska i to może być 1 z powodów zatrzymanej redukcji - warto się zastanowić nad zwiększeniem kaloryczności.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty