Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Przy diecie bezglutenowej nie powinno się pić mleka, ale jogurty naturalne i kefiry bez dodatku mleka w proszku i owszem. Wędliny tylko z najwyższej półki, a najlepiej w postaci mięs pieczonych czy gotowanych. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mleko i jogurty bez laktozy w diecie przeciwgrzybicznej – odpowiada Ewa Gonia
- Czy w diecie lekkostrawnej można jeść pierogi z serem? – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Celiakia a spożywanie nabiału bez laktozy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Jedzenie rosołu na diecie – odpowiada Piotr Pilarski
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Masło, naleśniki z mąki pełnoziarnistej i ser żółty na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Jedzenie nabiału podczas diety redukcyjnej – odpowiada Agata Zmorkowska
- Zastąpienia mleka w diecie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Mniej smalcu, więcej oliwy z oliwek. Jak zmieniło się nasze podejście do przyjemności z jedzenia?
Częściej sięgamy dziś po pieczywo pełnoziarnis
Glutenowe oszustwo
Unikanie produktów zawierających gluten stało się
Światowy Dzień Serca - jak o nie dbać? (WIDEO)
-Dziś Światowy Dzień Serca. Warto więc mówić o t