Jakich składników pożywienia należy unikać?

Chciałabym wiedzieć, czym są często spotykane na etykietach mono- i di-glicerydy kwasów tłuszczowych (mam nadzieję, że nie są to te niebezpieczne, utwardzane tłuszcze, tzw. trans). Poza tym chciałabym się dowiedzieć, jakich składników wymienianych na opakowaniach należy unikać i jakie wpływają na przybieranie na wadze?

ponad rok temu

Witam,

mono i di- glicerydy są używane w produkcji żywności jako emulgatory, nie są to kwasy tłuszczowe trans, dlatego nie masz się czym martwić. Jeśli chodzi o składniki których należy unikać lub sprawdzać, aby było ich jak najmniej to właśnie: izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasy tłuszczowe nasycone oraz cukry proste.

Składniki te przyczyniają się do wystąpienia nadwagi i otyłości, jak również chorób dietozależnych np. nadciśnienia tętniczego czy hipercholesterolemii. Dodatkowo im mniej sztucznych substancji ma produkt, tym lepiej. Należy czytać etykiety produktów i patrzeć, czym różnią się od tych samych produktów innych marek.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty