Lekka nadwaga po dwóch ciążach

Witam jestem mloda mama 2 synow jednakze po ciazy pozostalo mi troche cialka na brzuchu i udach. Mlodszy synek ma pol roku i dodam,ze karmie go piersia i tu zaczyna sie moj problem gdyz zamiast chudnac ja przytylam nie znaczaco ale jednak przez co mam lekka nadwage,ktorej chcialabym sie pozbyc..prosilabym o jakies rady odnosnie jedzenia no i moze cwiczen,ktore moglabym dodatkowo wykonywac w domu.
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Przybieranie na wadze jest związane z kilkoma czynnikami: zbyt dużą ilością kalorii w diecie, małą aktywnością fizyczną lub stosowaniem licznych niskokalorycznych lub nieprawidłowych diet, co zaburza pracę metabolizmu. Ponieważ Pani karmi waga powinna spadać, a Pani dieta powinna być nawet bardziej kalorycznie niż normalnie. Jest to związane z potrzebami organizmu na kalorie w związku z produkcją pokarmu. W przypadku, gdy waga się zwiększa oznacza to, ze kalorii w diecie jest za dużo lub jest niewłaściwa proporcja pomiędzy poszczególnymi składnikami odżywczymi: białkiem, węglowodanami czy tłuszczem. I organizm nie wykorzystuje zgromadzonych zapasów w tkance tłuszczowej. Dieta mimo wszystko nie może być bardzo niskokaloryczna, ponieważ wciąż Pani karmi, ale to nie wyklucza wprowadzenia racjonalnej i zbilansowanej diety oraz ćwiczeń w domu. Polecam zacząć od 3 lekkich półgodzinnych treningów (być może pilates dla początkujących będzie dobrym przygotowaniem i pomoże powoli zwiększać kondycję). Następnie wprowadziłabym elementu treningu siłowego z ciężarkami i aktywność cardio (rowerek, steper lub ćwiczenia cardio).
Co do diety poniżej znajdują się ogólne wskazówki, które będą dla Pani przydatne:
Zasady odchudzania:
1. Posiłki powinny być urozmaicone – kolorowe, różnorodne i spożywane
regularnie co 2 - 3 h.
2. Produkty zbożowe z niepełnego przemiału (ciemne), czyli np. pieczywo
pełnoziarniste, razowe, kasze, płatki zbożowe naturalne, makaron razowy, ryż
brązowy, powinny stanowić główne
źródło energii.
3. Ostatni posiłek powinien być spożyty 2-3 godziny przed snem.
4. Nie należy pomijać posiłków, szczególnie śniadania.
5. 2-3 porcje nabiału dziennie (mleko i jego przetwory) sprzyjają spalaniu
tłuszczu.
6. Mięso powinno być chude (drób, cielęcina, wołowina), przy czym czerwone
dobrze jest ograniczyć do 1 porcji w tygodniu.
7. 2 razy w tygodniu w jadłospisie powinny znaleźć się ryby morskie.
8. Min. 0,5 kg warzyw i owoców dziennie. W każdym posiłku powinny znaleźć
się warzywa, najlepiej surowe.
9. Umiar w spożyciu słodyczy, słonych przekąsek oraz słodkich bułek i ciast.
10. Nie powinno się jeść w pośpiechu lub przez tv czy komputerem.
11. Należy starać się nie jadać na mieście, ewentualnie wtedy
wybierać tradycyjne zestawy obiadowe o małej objętości, z dużą ilością
warzyw i bez deseru.
12. Codziennie należy wypijać ok. 1,5-2 litrów wody.
13. Zalecane techniki kulinarne to gotowanie na parze, w wodzie, pieczenie,
duszenie i smażenie bez dodatku tłuszczu.

Zachęcam do odchudzania z Kalorynką :) Nasze diety oparte są na powyższych
zasadach, w związku z czym proces odchudzania jest bezpieczny dla organizmu,
nie naraża na efekt jo-jo i przede wszystkim uczy dobrych nawyków
żywieniowych na przyszłość. Diety są odpowiednio zbilansowane, co znaczy, że
zapewniają dowóz wszystkich niezbędnych dla organizmu składników odżywczych,
co wpływa korzystnie na zdrowie i samopoczucie :)

Zapraszam do przejrzenia oferty na stronie www.kalorynka.pl

Pozdrawiam,
A. Erdmann

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty