Makaron, kasza gryczana, ryż i kisiel przy raku wątroby

Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź dotyczącą diety przy raku wątroby. chciałaym zapytac jeszcze o takie produkty jak ryż, kasza gryczana i makaron. A co z nabiałem, jakie produkty są dozwolone? a kiśle?- czy sa dozwolone. Przypomnę, że chodzi o moją ciocię, ma 63 i raka wątroby. czy sa jeszcze jakies produkty, które ciocia może jeść? Boi sie jeść, by sobie nie zaszkodzić. dziękuję za odpowiedź.
ponad rok temu

Dzień dobry,
Dieta w chorobach wątroby lub nowotworze wątroby to dieta łatwostrawna z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych, ale wprowadza się kwasy tłuszczowe nienasycone np. z grupy omega -3.
Jeżeli chodzi o kaszę to ryż biały, paraboliczny, drobne kasze - manna, jaglana, kuskus, jęczmienna. Ostrożne bym podchodziła z gryczaną, gdyż zawiera więcej błonnika i może powodować dyskomfort ze strony układu pokarmowego - należy sprawdzić jak chora zareaguje. Makarony drobne - nitki, fale, łazanki.
Nabiał tj. jogurt naturalny, kefir, ser biały półtłusty lub chudy, a także jajko na miękko lub jajecznica na parze z pomidorami. chude ryby (dorsz, morszczuk, pstrąg) gotowane na parze, pieczone w piekarniku (w foli), chude mięsa (indyk, wołowina, cielęcina, raczej nie kurczak), oraz jak najmniej "sztuczne" wędliny. Należny unikać konserw i żywności wysokoprzetworzonej.
Produktów smażonych, grilowanych (na otwartym ogniu).
Jako źródło tłuszczu zaleca się oleje lniane, oliwa z oliwek (np, do nasączania pieczywa).
Ciocia może także pić napar z lnu oraz przyjmować tran z witaminą D.
Kisiel jest lekko strawny, na pewno nie zaszkodzi.
Jeżeli chodzi o dietę to bierze się pod uwagę także wydolność wątroby. W ciężkich przypadkach - małej wydolności narządu, bardzo ogranicza się ilość białka.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0

Witam,
aby szczegółowo odpowiedzieć na to pytanie, należy znać stan ogólny chorego, współistniejące schorzenia, gdyż nowotwór to bardzo szerokie pojęcie.
W raku wątroby stosuje się zazwyczaj taka dietę, jak przy schorzeniach wątroby - zatem posiłki lekkostrawne - unikać potraw smażonych, pieczonych - lepiej - gotowane. Dodatkowo powinno się ograniczyć podaż tłuszczu, soli i ostrych przypraw oraz bezwarunkowo - alkoholu...
Węglowodany w umiarkowanych ilościach ale tylko te, które nie pęcznieją w żołądku, może zatem makaron i niewielką ilość ziemniaków, pozostałe w bardzo śladowych ilościach. Produkty takie jak kisiel, można spróbować podawać ale zawsze należy obserwować chorego i jego reakcje na nowy posiłek.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
Sylwia Beyer-Wygońska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty