Dzień dobry,
Dieta w chorobach wątroby lub nowotworze wątroby to dieta łatwostrawna z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych, ale wprowadza się kwasy tłuszczowe nienasycone np. z grupy omega -3.
Jeżeli chodzi o kaszę to ryż biały, paraboliczny, drobne kasze - manna, jaglana, kuskus, jęczmienna. Ostrożne bym podchodziła z gryczaną, gdyż zawiera więcej błonnika i może powodować dyskomfort ze strony układu pokarmowego - należy sprawdzić jak chora zareaguje. Makarony drobne - nitki, fale, łazanki.
Nabiał tj. jogurt naturalny, kefir, ser biały półtłusty lub chudy, a także jajko na miękko lub jajecznica na parze z pomidorami. chude ryby (dorsz, morszczuk, pstrąg) gotowane na parze, pieczone w piekarniku (w foli), chude mięsa (indyk, wołowina, cielęcina, raczej nie kurczak), oraz jak najmniej "sztuczne" wędliny. Należny unikać konserw i żywności wysokoprzetworzonej.
Produktów smażonych, grilowanych (na otwartym ogniu).
Jako źródło tłuszczu zaleca się oleje lniane, oliwa z oliwek (np, do nasączania pieczywa).
Ciocia może także pić napar z lnu oraz przyjmować tran z witaminą D.
Kisiel jest lekko strawny, na pewno nie zaszkodzi.
Jeżeli chodzi o dietę to bierze się pod uwagę także wydolność wątroby. W ciężkich przypadkach - małej wydolności narządu, bardzo ogranicza się ilość białka.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Witam,
aby szczegółowo odpowiedzieć na to pytanie, należy znać stan ogólny chorego, współistniejące schorzenia, gdyż nowotwór to bardzo szerokie pojęcie.
W raku wątroby stosuje się zazwyczaj taka dietę, jak przy schorzeniach wątroby - zatem posiłki lekkostrawne - unikać potraw smażonych, pieczonych - lepiej - gotowane. Dodatkowo powinno się ograniczyć podaż tłuszczu, soli i ostrych przypraw oraz bezwarunkowo - alkoholu...
Węglowodany w umiarkowanych ilościach ale tylko te, które nie pęcznieją w żołądku, może zatem makaron i niewielką ilość ziemniaków, pozostałe w bardzo śladowych ilościach. Produkty takie jak kisiel, można spróbować podawać ale zawsze należy obserwować chorego i jego reakcje na nowy posiłek.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
Sylwia Beyer-Wygońska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy po wszczepieniu rozrusznika serca należy stosować odpowiednią dietę? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Ryż, kasza, makaron, a dieta Dukana: czy można jeść? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Błoto żółciowe w pęcherzyku żółciowym a dieta lekkostrawna – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta dla osoby z marskością wątroby – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Dieta przy wysokim cholesterolu dla 57-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Chcę zwiększyć masę mięśniową brzucha: co robić? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Co można jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Dieta w cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Zapalenie trzustki a dieta – odpowiada Mgr Beata Podbereska