Mam 17 lat: jak bezpiecznie schudnąć 10 kg?
Jestem 17 - letnią dziewczyną, mam 168 cm wzrostu i ważę 74 kg. Ostatnio zaczęłam biegać około 30 minut co drugi dzień. Od około pół roku stosuję dietę opartą na zmiejszeniu porcji posiłków, piję więcej wody, jem dużo owoców i warzyw oraz pełnoziarniste pieczywo i produkty zbożowe typy płatki owsiane, ryż. Udało mi się zrzucić już 14 kg i marzę, by schudnąć jeszcze co najmniej 10, a jest mi coraz trudniej odmawiać sobie m.in. żółtego sera czy białego pieczywa. Nie choruję na choroby przewlekłe.
1 dzień: śniadanie (7.00) - płatki owsiane z mlekiem (pól szklanki płatków, 1,5 szkl. mleka), jogurt 125 g, herbata bez cukru, II śniadanie (11.00) - kromka razowego chleba z wędzoną rybą, obiad (15.00) - 2 szklanki wody przed posiłkiem, pieczone skrzydełko kurczaka, surówka (bez oleju ani majonezu), średni ogórek kiszony, podwieczorek (17.00) - banan i herbata bez cukru, kolacja (19.00) - 2 wafle ryżowe (po 10 g) z pasztecikiem drobiowym, szklanka wody,
2 dzień (weekend): śniadanie - płatki kukurydziane z jogutem (3/4 szklanki płatków i jogurt 125 g), herbata bez cukru, II śniadanie - kromka pełnoziarnistego pieczywa z chudą szynką, małe jabłko, obiad - 2 szklanki wody przed posiłkiem, biały ryż z sosem pomidorowym, surówka z ogórków, ryba, podwieczorek - herbata bez cukru i jabłko, kolacja - kromka pełnoziarnistego pieczywa z pasztecikiem drobiowym i ogórek kiszony, między posiłkami wypijam jeszcze około litr wody.