Mój cel to 80 kg. Jak zrzucić 7 kg?

Witam, jestem 31-latkiem o następującej budowie ciała: waga - 87 kg, wzrost - 175 cm. Tryb życia to praca biurowa na komputerze + bieganie, chociaż nieregularne, nie palę papierosów. W przeszłości kilka razy podejmowałem próby odchudzania. Ograniczały się one jednak głównie do większej aktywności fizycznej. Niestety próby nie zakończyły się pełnym sukcesem. Po jednej z prób udało mi się obniżyć wagę do 84,5 kg (mój cel to 80 kg). W mojej rodzinie występuje otyłość. Problemy z tym mają rodzice. Nie stwierdzono u mnie żadnych chorób przewlekłych, badam się regularnie. Mój przykładowy jadłospis z 2 dni: a) dzień 1: - śniadanie: jajecznica z trzech wiejskich jaj + pomidor + 2 kromki chleba z masłem + plaster sera żółtego; - obiad: pierogi ruskie, ok. 300g + pomidor + 2 łyżki śmietany 18% lub majonez; - kolacja: 2-3 kromki chleba z masłem + plaster sera żółtego + kiełbasa na chlebie + pomidor. b) dzień 2: - śniadanie: 3 kromki chleba z wędliną, serem lub pasztetem; - obiad: kotlet de volaille z serem + ziemniaki + surówka; - kolacja: jak śniadanie. Często do trzech posiłków, wspomnianych powyżej, spożywam porcję lodów, ok. 200g (2 razy w tygodniu) lub ciastko (np. jagodzianka), lub jakieś owoce. Ponadto każdego dnia wypijam 3 kawy + 0,75 litra wody mineralnej + herbatę. W tygodniu wypijam 1 piwo + pół butelki czerwonego wytrawnego wina (w weekend). Chciałbym również zaznaczyć, iż często odżywiam się poza domem. Raczej unikam typowych fast foodów, korzystam z ofert lanczowych przeróżnych restauracji. Za 2 miesiące wyjeżdżam na długi (4 miesiące) trekking w Andy. Będzie to podróż z plecakiem (ok. 15 kg). Chciałbym obniżyć wagę do 80 kg, tak, aby było mi trochę lżej. Po górach chodzę praktycznie od dziecka. Do około 23-24 roku życia udawało mi się utrzymywać wagę w granicach 78 - 80 kg. Problemy zaczęły się po ukończeniu studiów i rozpoczęciu pracy zawodowej. Uprzejmie proszę o pomoc
MĘŻCZYZNA ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam serdecznie
Otyłość pojawia się, gdy organizm otrzymuje większą ilość kalorii, niż ta, którą jest w stanie spalić.
Kalorie są niezbędne do życia oraz bycia aktywnym fizycznie. Aby utrzymać wagę, należy zrównoważyć energię, którą czerpiemy ze spożytego jedzenia z energią, którą zużywamy. Dostarczanie organizmowi większej ilości kalorii prowadzi do dodatniego bilansu energetycznego, co grozi przyrostem masy ciała i otyłością.
Nierównowaga pomiędzy podażą kalorii a ich wykorzystaniem przez organizm jest różna w zależności od człowieka. Odpowiadać za nią może szereg czynników (np. uwarunkowania genetyczne i środowiskowe).
Chwilowe diety nie są najlepszym sposobem na trwałe zmniejszenie wagi ciała. Diety takie często mają doprowadzić do szybkiej utraty wagi lub zakładają unikanie określonych produktów spożywczych. Możliwe jest oczywiście zrzucenie wagi ciała w początkowych stadiach stosowania takiej diety, jednak dieta, która poważnie ogranicza liczbę spożywanych kalorii lub eliminuje określone produkty, jest ciężka do stosowania przed dłuższy czas. Większość ludzi szybko się nimi męczy, wracając tym samym do swojej poprzedniej wagi.
Badania wskazują, że chudnięcie w tempie 0,5 do 1,5 kilograma tygodniowo poprzez wybieranie zdrowych posiłków, zjadanie średniej wielkości porcji oraz wprowadzanie aktywności fizycznej do obowiązków dnia codziennego jest najlepszym sposobem na zrzucenie wagi ciała i utrzymanie jej na odpowiednim poziomie. Dzięki zdrowemu odżywianiu i wysiłkowi fizycznemu możemy również obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca i nadciśnienia.
Zasady zdrowego żywienia przedstawia piramida żywienia:
http://abczdrowie.pl/piramida-zdrowego-zywienia
Zgodnie z jej zaleceniami:

  • jedz 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach i nie podjadaj między nimi,
  • wyeliminuj z diety słodycze, ciasta, desery, słodzone napoje oraz słone przekąski (chipsy, paluszki, solone orzechy, fast foody) będące bogatym źródłem soli i tłuszczu,
  • ogranicz spożycie tłuszczu - wybieraj chude gatunki mięs, ryby, chudy nabiał,
  • jedz dużo warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych,
  • pij wodę mineralną, soki bez cukru, herbaty ziołowe i owocowe, unikaj coli i gazowanych napojów,
  • unikaj potraw smażonych (placków ziemniaczanych, naleśników, panierowanego mięsa), jedz produkty gotowane, duszone lub pieczone.

To zagadnienie było poruszane już wielokrotnie na łamach naszego portalu, szerokie opracowanie zagadnienia znajdziesz w naszych videocastach i artykułach, przykłady poniżej:
artykuły o tej tematyce:
http://portal.abczdrowie.pl/schudnij-latem
http://portal.abczdrowie.pl/buduj-dobre-nawyki
http://portal.abczdrowie.pl/zdrowe-i-smaczne-przekaski
http://portal.abczdrowie.pl/dlaczego-tyjemy
http://portal.abczdrowie.pl/utrzymanie-wagi-wszystko-zalezy-od-mozgu

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty