Niedowaga u 19-latka i chęć przytycia

Dzień dobry. Mam 19 lat. Mam 195 cm wzrostu i 67 kg wagi. Wiem, że mam niedowagę. Co mam zrobić, aby przytyć. Pozdrawiam.
MĘŻCZYZNA, 19 LAT ponad rok temu

Dieta osoby chorej na cukrzycę

Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.

Witam,
przede wszystkim należy zdiagnozować przyczyny niedowagi, czasem "winowajcą" jest choroba tarczycy, przyczyna może również leżeć w nietolerancjach, alergiach czy chorobie jelit. Jeśli diagnostyka wykluczy jakiekolwiek przyczyny chorobowe należy wdrożyć plan żywieniowy.
1. Określić na podstawie kilkudniowego dzienniczka żywieniowego ilość spożywanych w ciągu dnia kcal.
2. Określić czy ilość kcal jest odpowiednia do zapotrzebowania indywidualnego uwzględniającego wiek, aktywność itd.
3. dostosować dietę do zapotrzebowania energetycznego tak by bilans był dodatni.
4. wdrożyć systematyczne ćwiczenia fizyczne by dodatkowe kcal przekładały się na wzrost masy mięśniowej.
5. Regularnie kontrolować masę ciała.

lub udać się do dietetyka, który pomoże w tym wszystkim.

pozdrawiam

0

Witam serdecznie,

Na początku zalecam zrobić badania np na cukier oraz nadczynność tarczycy. Jeżeli z badań wyjdzie w wszystko w porządku należałoby szukać przyczyny w diecie. Powinien Pan skupić się nad tym co zjada a nie tylko ile. Często spożywamy jedzenie niezdrowe, złej jakości, wysokokaloryczne ale tak naprawdę pozbawione ważnych składników odżywczych. W ten sposób wcale nie odżywiamy swego organizmu. Należy również spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 2 godziny przed snem. Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Powinno się pić wodę mineralną, a także soki owocowe, soki owocowo-warzywne oraz warzywne (najlepiej świeżo wyciskane). Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po zdrowe przekąski: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce. Dziennie należy spożywać nie mniej niż 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, jako dodatek do potraw. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków. Posiłki należy spożywać powoli i starannie przeżuwać każdy kęs. Należy unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Należy zadbać o odpowiednią dawkę snu min. 7 godzin. Przed snem można wypić melisę lub szklankę ciepłej wody z miodem.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zapraszam na konsultację dietetyczną lub zachęcam do kontaktu
tel 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty