Odchudzanie po cc

Wiitam! Mam wielki problem, ponieważ nie potrafię stracić kilogramów po ciąży. 6 miesięcy temu urodziłam śliczną córeczkę poprzez cesarskie cięcie. Przytyłam w ciąży 14 kg. Po porodzie spadło mi 7 kg, ale po miesiącu 3 kg wróciły i waga moja zatrzymała się na 80 kg. Karmiłam piersią tylko miesiąc. Przy wzroście 164 ważę 80 kg. Proszę o pomoc. Ćwiczyłam przez 2 tygodnie po 15 minut 3x dziennie i waga stoi w miejscu. Stosowałam dietę kapuścianą. Spadła mi waga do 79. Proszę o radę jak stracić z 10 kg.
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie i gratuluję córeczki.
Pierwszy rok życia dziecka to ciężki czas dla młodej mamy. Zmieniające się poziomy hormonów, burza emocji i wymagająca ogromu energii opieka nad maleństwem są wielkim obciążeniem dla organizmu. Z tych właśnie powodów powinna Pani podejść do odchudzania spokojnie i rozsądnie. Dieta kapuściana oraz wszystkie inne restrykcyjne, monotonne diety nie są dla Pani odpowiednie. Proponowałabym wprowadzić zasady zdrowego żywienia, a jeżeli już chce Pani stosować konkretną dietę, to dietę o kaloryczności nie mniejszej niż 1200kcal. Gotowe, dobrze zbilansowane jadłospisy o takiej podaży kalorii znajdzie Pani na stronie Instytutu Żywności i Żywienia (www.izz.waw.pl). Jeżeli ma Pani taką możliwość warto zgłosić się do dietetyka, by opracował menu bezpośrednio dla Pani wówczas będzie ono smaczne, zdrowe i dostosowane do Pani rozkładu zajęć.
Tymczasem podaję kilka wskazówek, które warto uwzględnić:
1.       Regularność. Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 2, a dłuższe niż 4 godziny. To naprawdę bardzo ważne, gdyż „głodzony” organizm odkłada tkankę tłuszczową.
2.       Urozmaicenie. Organizm po okresie ciąży i karmieniu potrzebuje odbudować zapasy witamin i składników mineralnych. Tylko kolorowa dieta zawierająca wszystkie grupy produktów (produkty zbożowe, produkty białkowe, warzywa, owoce, tłuszcze roślinne, nabiał) pomoże to osiągnąć.
3.        Umiar. W zdrowej diecie odchudzającej można jeść wszystko, ale w odpowiednich ilościach i o odpowiedniej porze. Taki rozkład dnia mógłby wyglądać następująco:

Śniadanie : Produkty zbożowe np. 2 kromki pieczywa/ porcja płatków owsianych 30g, białko (chuda wędlina, jaja  lub ser, mleko), warzywa

2 śniadanie: 2 sztuki/porcje owoców lub sporadycznie coś słodkiego

Obiad : pełnowartościowe białko (drób/ryba/chude mięso np. cielęcina), produkty zbożowe pełnoziarniste (brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, kasza gryczana), warzywa. Surówka powinna zajmować 1/2 obiadowego talerza.

Podwieczorek: porcja chudego nabiału, warzywa

Kolacja: białko, warzywa np. sałatka z tuńczykiem i jajem na twardo/ sałatka z kurczakiem itp.

4.       Odpowiednia ilość płynów. Pani zapotrzebowanie na płyny wynosi ok. 2,4 litra dziennie! Znaczną większość tej normy powinna stanowić niegazowana woda mineralna, ale proszę nie zapominać także o sokach warzywnych, zielonych, ziołowych, czerwonych i owocowych herbatach bez cukru. Kawa ma właściwości odwadniające organizm, więc staramy się ograniczyć jej spożycie.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty