Odżywianie a sarkoidoza

choruje na sarkoidoze powinnam ograniczyć witamine d co powinnam jesc żeby jej unikac
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,
Aby ograniczyć ilość witaminy D w diecie, należy spożywać jak najmniej:
- oleju rybiego (tran)
-ryb, przede wszystkim: (halibuta, łososia, śledzia, węgorza, makrela, sardynka, szprot)
- zółtka jaj
- wzbogacanej margaryny
- sera żółtego

W okresie leczenia sterydami proszę unikać potraw wysokokalorycznych, ciężkostrawnych (unikać potraw tłustych, smażonych, surowych warzyw w dużej ilości, cebuli)

O ile lekarz nie zalecił inaczej, proszę pamiętać że dieta powinna zawierać odpowiednie ilości potasu:zielona pietruszka, seler, marchew, pomidor, banan, śliwka, porzeczka, suszone owoce.

Jeżeli w związku z leczeniem ma Pani problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała, warto zasięgnąć pomocy u specjlisty

Pozdrawiam serdecznie,
Natalia Jasiakiewicz-Jeleń

0

Unikanie promieniowania słonecznego oraz żywności zawierającej witaminę D jest konieczne u pacjentów, u których sarkoidoza doprowadziła do hiperkalcemii, czyli podwyższenia poziomu wapnia we krwi. Głównym źródłem witaminy D są produkty nabiałowe: jaja, masło, sery, mleko. Najwięcej jej zawierają tłuszcze rybie (węgorza, śledzia, łososia) oraz ssaków morskich (tran). Znaczne ilości znajdują się wątrobie, a także w margarynach i mlekach modyfikowanych dla niemowląt. Źródłem witaminy D są także drożdże i grzyby. W związku z tym ww. produkty w diecie chorego na sarkoidozę powinny być ograniczane.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty