Odżywianie po operacji złamania otwartego podudzia

Jestem po operacji złamania otwartego podudzia. Mam nogę poskręcaną śrubami, ból jest ogromny a rana na skórze ma wymiary 23 na 10 cm. Jak mam się odżywiać, żeby wspomóc leczenie. Biorę zastrzyki przeciwzakrzepowe Claxane i 2 kapsułki dziennie Cyco3forte, rano piję 20 ml Alweo. Jestem po operacji 30 dni. Dziękuję za porady.

MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu

Witaj! Bardzo ważną rolę w procesie gojenia ran i zrastania kości odgrywa odżywianie. Aby wspomóc proces gojenia ran i kości musisz organizmowi dostarczać spore ilości witaminy C, której źródłem są owoce (truskawki, pomidory, maliny). Również owoce cytrusowe (grejpfrut, pomarańcza) zawierają jej dużo, jednakże obecna w nich kwercetyna wchodzi w interakcje z lekami. Dlatego też te owoce należy spożywać na 3 godziny przed i 3 godziny po zażyciu leków. W procesie gojenia ran i nabłonków ważne są również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i 6. Ich naturalnym źródłem są tłuste ryby morskie oraz oleje roślinne - oliwa z oliwek, olej lniany. Ryby możesz zastąpić tranem w kapsułkach, a oliwę z oliwek lub olej lniany możesz dodawać do sałatek, nasączać pieczywo, zamiast masła. Optymalnie by było, abyś w ciągu dnia spożył około 20ml oliwy. Dobrze na kości i skórę wpływa kolagen, czyli żelatyna (zdegradowany kolagen). Staraj się codziennie zjeść 1 szklankę galaretki owocowej, najlepiej aby torebkę rozpuścić w szklance wody (200ml), a nie w 500ml. Również możesz dietę uzupełniać spożywając Cubitan (NUTRICIA), do kupienia w aptece. Preparat ten można spożywać zamiast 2 śniadania lub podwieczorku. Ma specjalny skład, który przyspiesza gojenie ran i powrót do zdrowia. Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek (dietetyk)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty