W naszej diecie około 25-30% wartości energetycznej powinno pochodzić z tłuszczy, ale oczywiście tych korzystnych np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany. Za mała ilość rzeczywiście może wpłynąć na nieprawidłową pracę układu nerwowego, zwłaszcza niedobór kwasów omega3, które znajdziemy oprócz tłuszczów roślinnych również w tłustych rybach. Bardzo dobrym źródłem witaminy E są tłuszcze roślinne, witamina ta jest nazywana witaminą młodości co świadczy o tym jak jest ważna w codziennym życiu.Także inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) potrzebują bazy do rozpuszczenia się.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy organizm może normalnie funkcjonować bez masła? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jak odpowiednio wykorzystywać tłuszcze? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Poziom cholesterolu a dieta i ruch fizyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy zdrowej jest spożywanie codziennie oleju lnianego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Dieta a ćwiczenia na siłowni – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Olej rzepakowy - czyli kilka faktów, o których nie wiedziałeś
Wybierając olej rzepakowy ze sklepowej półki rz
Dlaczego nie należy unikać tłuszczów w diecie?
Tłuszcz nie ma ostatnio dobrej reklamy. Mówimy o n