Jak się odżywiać, aby przyspieszyć zrastanie rany?

Witam, 2 dni temu skaleczyłem się siekierą na wewnętrznej stronie dłoni, dość głęboko, aż do "mięsa". Byłem już u dr., zrobili mi opatrunek który dalej nosze(bez szycia), minęły 2 dni od tego urazu. I chciałem zapytać jak się odżywiać, co jeść, co pić, aby przyśpieszyć zrastanie się tej rany (odciętego fragmentu skóry, który dalej tam jest, gdyż trzymał się na reszcie skóry). Bardzo mi zależy na jak najszybszym zrośnięciu się i przyjęciu przez organizm tego naciętego fragmentu skóry. Pozdrawiam.
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Na gojenie się ran ma wpływ produkcja kolagenu, który powstaje z aminokwasu L-lizyny i proliny przy udziale witaminy C. Zarówno lizyna, jak i witamina C nie są produkowane przez organizm i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. W sytuacjach ekstremalnych, np. takich, o jakich Pan pisze, zapotrzebowanie na te składniki jest zwiększone i prawdopodobnie sama dieta nie jest w stanie dostarczyć ich odpowiednich ilości. Dlatego też polecam okresową suplementację - są preparaty łączące lizynę i witaminę C. Dodatkowo w diecie powinno być dużo warzyw i owoców o intensywnym zabarwieniu (zawierających beta-karoten - z którego w organizmie powstaje witamina A przyspieszająca gojenie się ran), orzechy, ryby, oliwa z oliwek, kasze - dostarczające innych składników, takich jak odpowiednie kwasy tłuszczowe, cynk, witaminy z grupy B, które wspomogą procesy gojenia się.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty