Często przy tym schorzeniu występuje szereg dolegliwości związanych ze zmniejszeniem ilości przyjmowanego pokarmu. Zmniejszenie apetytu, duszności przy spożywaniu posiłku, szybsze uczucie sytości, które może być związane z rozdęciem płuc i naciskiem przepony na żołądek prowadzące do zmniejszenia jego objętości. U chorych zauważa się także spadek masy ciała, która związany jest z niedostateczną podażą energii, a przy tym spadek tkanki mięśniowej, który może być wynikiem katabolizmu białek. Posiłki, tak jak Pani pisze, powinny być spożywane częściej, nawet do 6 razy na dobę, ale w znacznie mniejszych porcjach. Warto skupić się na większej gęstości odżywczej, aniżeli objętości spożywanych posiłków. Można dodawać na zimno oleje roślinne lub masło do przygotowanych potraw, zabielać jogurtem zupy i sosy.. Warto także włączyć dobrej jakości chude mięsa, np. kurczaka, cielęcinę, indyka, które będą dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Do diety, jeżeli postępuje zanik masy ciała można także włączyć specjalistyczne preparaty o zwiększonej ilości kalorii i składników odżywczych. Ze względu jednak na wiek chorej oraz brak informacji dotyczących chorób współistniejących, a także przebiegu POChP zalecamy wybrać się do dietetyka, w celu ustalenia odpowiedniej i zbilansowanej diety, bądź zapytać lekarza prowadzącego o szczegółowe wytyczne
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam serdecznie,
Osoba chora na POChP powinna unikać spożywania obfitych posiłków, ponieważ spora ich ilość w żołądku utrudnia pracę przeponie - głównemu mięśniowi oddechowemu. Nie jest wskazane spożywanie dwóch dań na raz (zupy, drugiego dania i dodatkowo deseru). Chory powinien jeść mało, ale często.
Ostatni posiłek należy zjeść kilka godzin przed położeniem się spać. U chorych na POChP przepona gorzej pracuje w pozycji leżącej i może dochodzić do duszności nocnych. Dodatkowo należy zadbać o odpowiednią gęstość odżywczą posiłków, aby zapewnić choremu odpowiednią podaż składników odżywczych i mineralnych.
Pozdrawiam ciepło,
Katarzyna Wawrzyniak,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak wzmocnić osobę z POCHP? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Szybka przemiana materii i niedowaga – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zaburzenia metabolizmu i przybranie na wadze – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Co powinien jeść chory na Parkinsona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Odżywianie przy niedowadze – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie mogą być konsekwencje takiego postępowania? – odpowiada mgr Klaudia Ułamek
- Czy chorujący na Parkinsona powinni przestrzegać jakiejś specjalnej diety? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Waga w miejscu podczas odchudzania u 21-latki – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Tycie podczas diety odchudzającej – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Czy w leczeniu Parkinsona może pomóc dieta? – odpowiada Dr Karolina Janion
artykuły
Przepona - czym jest, przepuklina, oddychanie
Oddychanie przeponowe ćwiczą kobiety w ciąży i oso
Na co zwrócić szczególną uwagę w codziennej diecie pacjenta onkologicznego?
Artykuł sponsorowany Pacjenci onkologiczni wymaga
Jedzenie, które wspomaga leczenie grypy
Lody na ból gardła W czasie przeziębienia szczegól