Dzień dobry.
Odczuwa Pani głód, ponieważ produkty, które Pani spożywa mają niską gęstość odżywczą. To znaczy, że nie dostarcza Pani ważnych składników odżywczych. Zamiast kanapek proponuję włączyć do diety jaja - np. na miękko lub sadzone, do tego dodatki jak do kanapek. Przy odchudzaniu warto jest ograniczyć owoce - naprawdę, to głównie źródło tłuszczu. Zamiast tego należy jeść gęste odżywczo zielone warzywa - sałatę, botwinkę, natkę pietruszki. Proszę przygotowywać z nich sałaty, z dodatkiem zdrowych tłuszczy, od których się nie tyje - oliwa czy nierafinowany olej rzepakowy. Do gotowania odpowiednie jest masło klarowane. Warto tez spożywać tłuste ryby i różnego rodzaju mięso i drób, z dodatkiem warzyw. Zupy TYLKO na wywarze z mięsa, kości i warzyw, bez dodatku kostek i maggi. Wystarczy kupić kawałek wołowiny na rosół, do tego włoszczyzna, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól i otrzymujemy wartościowy i pyszny rosół. Proszę odstawić jakiekolwiek gotowe i przetworzone produkty. Na kolację np. kawałek wędzonego kurczaka czy pasty rybne, sałatki, warzywa kolorowe. Do picia tylko woda i herbata oraz kawa, żadnych napojów i soków. Kasze przy odchudzaniu należy spożywać rzadko - raz, dwa razy w tygodniu i polecam gryczaną i jaglaną. warto ograniczyć maksymalnie produkty zbożowe.
Powodzenia!
Witam serdecznie,
Trudno jest mi dokładnie ocenić Pani jadłospis ponieważ nie wspomina Pani nic na temat swojej wagi, wzrostu, aktywności fizycznej, stylu życia itp Nie jestem w stanie ustalić Pani zapotrzebowania energetycznego. Ogólnie rzecz biorąc jadłospis, który Pani opisuje nie wygląda najlepiej i stąd mogą pojawiać się napady głodu. Dostarcza Pani zbyt mało białka, oraz dobrych tłuszczów. Na śniadanie jak najbardziej można wprowadzić razowe pieczywo ale zamiast serka grani, który tak naprawdę dostarczy mało białka należy zjeść jajo lub ugriilować pierś z indyka czy kurczaka i położyć na kanapkę. Dobrym śniadaniem jest także owsianka z płatków górskich na mleku. Drugie śniadanie jest zbyt małe i brakuje podwieczorku. Na obiad do zupy warto dodać drugie danie gdzie powinna Pani zjeść rybę lub białe chude mięso. z zupy z pewnością wyeliminowałabym kostkę rosołowa która ma pełno soli i glutaminianu sodu oraz magii. Na kolekcję ograniczy Pani węglowodany.
Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani zapotrzebowanie energetyczne. Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam
Na diecie opisanej przez ciebie występuje bardzo mało białka, myślę, że to jest główna przyczyna głodu jaki u Pani występuje. Proszę udać się do dietetyka, który ułoży odpowiednią dietę. Pozdrawiam
Regularność posiłków to za mało, musi być również odpowiednia kaloryczność, w produktach, które Pani przedstawiła jest ich bardzo mało. Powinna być odpowiednia ilość białek, węglowodanów i tłuszczy (oczywiście tych korzystnych), one również dają sytość. Może warto u dietetyka zweryfikować czy kaloryczność diety jest stosowna?
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dzienny jadłospis 21-latki – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Gotowanie i lekkostrawna dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak powinien wyglądać ostatni posiłek potreningowy na diecie? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jak utrzymać wagę w zimie? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Posiłki, w których będzie 70 gram białka – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Prośba o ocenę diety u 23-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ocena dziennego jadłospisu 12-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Godzinowe rozłożenie posiłków podczas dnia na diecie – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Produkty żywnościowe na kolację, aby schudnąć – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy to jest dobry jadłospis? – odpowiada Mgr Maria Kreid