Dzienny jadłospis 21-latki

Zalezy mi na tym, by moje posilki mialy w sobie duzo wartosci odzywczych.Proszę mi powiedziec czy moje dzisiejsze posilki byly wartosciowe. Śn: bulka pszenna,lyzeczka masla,2 plastry zoltego sera,posiekany koperek,pol plastra szynki,2 plastry pomidora. Obiad:rosoł(wolowo-drobiowy)z 2 lyzkami makaronu.Kol::koktajl zrobiony z jogurtu naturalnego(190g),sporej ilosci kopru, lubczyku, 2 garsci platkow owsianych, banan, 3 kromki chleba z maslem,1/4 gotowamego selera, pietruszki i 1 gotowana marchew.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu
Lek. Jacek Ławnicki
98 poziom zaufania

Witam!
Prawidłowość jadłospisu należałoby odnieść do masy ciała, wzrostu czy trybu życia. W raize wątpliwości proszę skorzystać z porady dietetyka.

0
Mgr Anna Czyż Dietetyk, Bydgoszcz
33 poziom zaufania

Witam. Wartość odżywczą może Pani poprawić wprowadzając następujące zmiany: produkty z pełnego ziarna zamiast wyrobów z białej mąki (pieczywo razowe zamiast bułki pszennej czy razowy makaron zamiast zwykłego), więcej warzyw (dzienna porcja wynosi ok 500-600g) i owoców (dziennie ok 300g). Obok produktów pełnoziarnistych wskazane są chude mięso, ryby, jaja, oleje roślinne, nasiona roślin strączkowych, orzechy, chudy nabiał. Ważny jest również 4-5-6-posiłkowy rozkład dnia, oraz zbilansowanie posiłków - na kolację lepiej nie przesadzać z węglowodanami (zboża, owoce).

0

Witam serdecznie,

Indywidualny jadłospis zależy od masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej, stylu życia i innych parametrów. Jest układany pod względem zapotrzebowania danej osoby. Pani nie umieszcza żadnych informacji na swój temat oprócz wieku. w tym wypadku trudno jest ustalić dietę. Opis Pani posiłków można jednak ogólnie poprawić. z pewnością bułkę pszenną zamieni Pani na żytnią razową. Pieczywo pszenne bowiem jest prawie bezwartościowe. Wszystko co najlepsze zostało odrzucone w czasie produkcji białej mąki. Z masła bym zrezygnowała a smarowałabym pieczywo serkami naturalnymi lub łyżeczką oliwy z oliwek. Szynka powinna być ze sprawdzonego źródła w innym przypadku można np grillować kurczaka czy indyka i kłaść na kanapki. W śniadaniu zwiększy Pani także ilość warzyw. W jadłospisie brakuje II śniadania i podwieczorku! (posiłki powinny być zjadane regularnie w odstępach około 3h, najlepiej 5posiłków dziennie). Makaron w rosole najlepiej jakby był razowy. Sam rosół to jednak za mało. Brakuje tu drugiego dania które składałoby się z chudego mięsa lub ryb, kaszy, ryżu czy makaronu oraz dużej porcji warzyw. Kolacja w porównaniu to pozostałych posiłków jest zbyt duża. Nie powinna Pani spożywać pod koniec dnia owoców i dużej ilości węglowodanów złożonych.
Tak jak Pani widzi jadłospis nie wypadł najlepiej. Proszę wnieść poprawki a jakby miała Pani nadal problem z ułożeniem pełnowartościowych posiłków zachęcam do kontaktu:

joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dzienny jadłospis dla dziecka

Witam. Mam pytanie czy jadłospis mojego syna jest odpowiedni. Rano o 6 pije butleke mleka modyfikowanego 210 o 8 je dwie kromki cheleba z szynka sredniej wielkosci o 9.30-10 je platki kukurydzane na swoim melku o 12-30-13 je obiad np krupnik na golonce z indyka albo pulpeciki, brokuly, kalafior brukselke o 15.-16 jakis owoc o 18.-18.30 kaszka dla dzieci i przed snem o 20 mleko dodam ze syn od niedawna moze jesc troche nabialy ponieważ mial alergie. Bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam Ada
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dzienny jadłospis a odchudzanie

Witam . ,Mam 29 lat od miesiąca jestem na diecie. Ruchu takiego to nie mam pracuje jako opiekunka . za chiny ludowe nie mogę schudnąć . Mój plan dnia . 6-30 wstaje wiadomo taka praca 7-30 sniadanie warzywa 3 kromki bagietki szynka ser brie 8-30 kawa . 10-00 jogurt z owocami plus płatki owsiane . 12-00 obiad zazwyczaj to salata ogorek pomidor chude mieso gotowane lub ryba makaron brązo 15-00 owocowa lub warzywna sałatka . 18-00 kolacja salatka ze szparagow lub zwykla do tego salata z warzywami .
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Dzień dobry :)

Proszę wykonać badania, które potwierdzą lub wykluczą zdrowotne przyczyny problemów z nadmierną masą ciała: związane z funkcjonowaniem tarczycy (TSH, fT3, fT4, anty-TG, anty-TPO), krzywa cukrowa, stężenie witaminy D we krwi.

Warto też dokładnie przyjrzeć się Pani diecie, bo może się okazać, że jest niedostosowana do potrzeb organizmu. Zachęcam w tym celu skonsultowanie się z dietetykiem, który wskaże błędy i sposoby ich wyeliminowania.

Zapraszam do kontaktu :)

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić dlaczego Pani nie chudnie. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty