Dzienny jadłospis 21-latki

Zalezy mi na tym, by moje posilki mialy w sobie duzo wartosci odzywczych.Proszę mi powiedziec czy moje dzisiejsze posilki byly wartosciowe. Śn: bulka pszenna,lyzeczka masla,2 plastry zoltego sera,posiekany koperek,pol plastra szynki,2 plastry pomidora. Obiad:rosoł(wolowo-drobiowy)z 2 lyzkami makaronu.Kol::koktajl zrobiony z jogurtu naturalnego(190g),sporej ilosci kopru, lubczyku, 2 garsci platkow owsianych, banan, 3 kromki chleba z maslem,1/4 gotowamego selera, pietruszki i 1 gotowana marchew.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Dieta odchudzająca dla cukrzyka

Czy osoba cierpiąca na cukrzycę może być na diecie odchudzającej? Dowiedz się tego z naszego filmiku. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta - diabetologa prof. Władysława Kornafela.

Lek. Jacek Ławnicki
82 poziom zaufania

Witam!
Prawidłowość jadłospisu należałoby odnieść do masy ciała, wzrostu czy trybu życia. W raize wątpliwości proszę skorzystać z porady dietetyka.

0
Mgr Anna Czyż Dietetyk, Bydgoszcz
37 poziom zaufania

Witam. Wartość odżywczą może Pani poprawić wprowadzając następujące zmiany: produkty z pełnego ziarna zamiast wyrobów z białej mąki (pieczywo razowe zamiast bułki pszennej czy razowy makaron zamiast zwykłego), więcej warzyw (dzienna porcja wynosi ok 500-600g) i owoców (dziennie ok 300g). Obok produktów pełnoziarnistych wskazane są chude mięso, ryby, jaja, oleje roślinne, nasiona roślin strączkowych, orzechy, chudy nabiał. Ważny jest również 4-5-6-posiłkowy rozkład dnia, oraz zbilansowanie posiłków - na kolację lepiej nie przesadzać z węglowodanami (zboża, owoce).

0

Witam serdecznie,

Indywidualny jadłospis zależy od masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej, stylu życia i innych parametrów. Jest układany pod względem zapotrzebowania danej osoby. Pani nie umieszcza żadnych informacji na swój temat oprócz wieku. w tym wypadku trudno jest ustalić dietę. Opis Pani posiłków można jednak ogólnie poprawić. z pewnością bułkę pszenną zamieni Pani na żytnią razową. Pieczywo pszenne bowiem jest prawie bezwartościowe. Wszystko co najlepsze zostało odrzucone w czasie produkcji białej mąki. Z masła bym zrezygnowała a smarowałabym pieczywo serkami naturalnymi lub łyżeczką oliwy z oliwek. Szynka powinna być ze sprawdzonego źródła w innym przypadku można np grillować kurczaka czy indyka i kłaść na kanapki. W śniadaniu zwiększy Pani także ilość warzyw. W jadłospisie brakuje II śniadania i podwieczorku! (posiłki powinny być zjadane regularnie w odstępach około 3h, najlepiej 5posiłków dziennie). Makaron w rosole najlepiej jakby był razowy. Sam rosół to jednak za mało. Brakuje tu drugiego dania które składałoby się z chudego mięsa lub ryb, kaszy, ryżu czy makaronu oraz dużej porcji warzyw. Kolacja w porównaniu to pozostałych posiłków jest zbyt duża. Nie powinna Pani spożywać pod koniec dnia owoców i dużej ilości węglowodanów złożonych.
Tak jak Pani widzi jadłospis nie wypadł najlepiej. Proszę wnieść poprawki a jakby miała Pani nadal problem z ułożeniem pełnowartościowych posiłków zachęcam do kontaktu:

joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty