Droga rebeliantko,
O otyłości mówimy wówczas, gdy zwiększenie masy ciała wynosi 120 % czyli 20% powyżej należnej masy ciała. U Ciebie poziom ten wynosi 130 %. A więc zaliczasz się do grupy ludzi otyłych. Tak jak pisałaś większość tkanki tłuszczowej jest zlokalizowana w okolicy brzucha, więc jest to również otyłość brzuszna.
Przyczyn otyłości może być wiele. Jest ona chorobą ogólnoustrojową. W większości przypadków jest wynikiem nadmiernej podaży energii pobieranej z pożywienia oraz braku aktywności fizycznej. To tak zwana otyłość prosta. Wyróżnić można jeszcze otyłość wtórną. W tym przypadku będącą jednym z objawów zaburzeń metabolicznych i różnych stanów chorobowych zachodzących w organizmie, np. niedoczynność tarczycy czy nadczynność kory nadnerczy. Pisałaś, że jesteś w trakcie terapii hormonalnej. Niestety, nie napisałaś dokładnie jakiej. Musisz pamiętać, że bez odpowiedniego wyrównania metabolicznego organizmu trudno będzie zrzucić nadprogramowe kilogramy.
Oceniając Twój jadłospis, popełniasz klasyczne błędy dietetyczne. Wybierasz produkty spożywcze zawierające duże ilości węglowodanów prostych, tzw. szybko wchłaniających. Podstawę Twojej diety powinny stanowić węglowodany złożone, tzw. wolno wchłaniające. Znajdziesz je w ciemnym pieczywie, makaronie i ryżu pełnoziarnistym, grubych kaszach, otrębach pszennych, płatkach owsianych oraz warzywach. Warzywa spożywaj surowe bądź gotowane w postaci sałatek, surówek oczywiście bez dodatku majonezu. Co do owoców, należy być ostrożnym. Należy wybierać te o niskim indeksie glikemicznym czyli grejpfruty, jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki, truskawki, morele, poziomki, mandarynki oraz jagody. Unikaj bananów, winogron oraz arbuza. Dobrym źródłem białka będą dla Ciebie chude mięsa: cielęcina, drób (kurczak , indyk), królik , chude wędliny, np. polędwica sopocka, ryby: dorsz, mintaj, lin, pstrąg, halibut, a także jaja i chude produkty mleczne: mleko 2% , jogurty naturalne, kefiry, serki ziarniste, chude sery twarogowe. Z tłuszczy wybieraj te roślinne : oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron. Dodawaj je w postaci surowej do gotowych potraw. Gotuj, piecz, duś oraz smaż, ale bez tłuszczu. Posiłki spożywaj w regularnych odstępach czasowych – co 3 godziny. Zamiast soków owocowych wybieraj soki warzywne (zawierają o wiele mniej cukru) oraz wodę mineralną NIEGAZOWANĄ. Ze swojej diety wyeliminuj wszystkie produkty takie jak: słodycze, ciasta, ciasteczka, batoniki, chipsy, fast foody, owoce kandyzowane, frytki, konserwy, napoje typu coca-cola, pepsi cola, sprite, śmietana oraz lody. Zawierają one puste kalorie i małą wartość odżywczą, a poza tym zaśmiecają Twój młody organizm.
Pamiętaj! Jedząc jedynie produkty PEŁNOWARTOŚCIOWE, zawierające nie tylko Makro (białko, węglowodany, tłuszcze) ale Mikroskładniki (witaminy i składniki mineralne), dzięki którym możemy czuć się zdrowo, wyglądać lepiej i mieć apetyt na życie. I tego właśnie Ci życzę.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak schudnąć kilka kilogramów? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- W jaki sposób schudnąć kilka kilogramów? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jak schudnąć i czy mam nadwagę? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć 6 kg w 3 miesiące? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Czy ta dieta jest odpowiednia dla mnie? – odpowiada Mgr Katarzyna Szatkowska
- Jak schudnąć około 5-10 kg w 1-2 miesiące? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak mam schudnąć kilka kg? – odpowiada Agnieszka Kuczewska
- Prawidłowa waga: co robić, aby schudnąć, jakie ćwiczenia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- W jaki sposób i ile mogę schudnąć? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jak mogę schudnąć 7-10 kg w miesiąc? – odpowiada Mgr Maria Kreid