Podczas smażenia wytwarzane są różne substancje o działaniu toksycznym (głównie akroleina), które mogą wywoływać opisane objawy. Z kolei potrawy smażone zaliczane są do ciężkożkostrawnych i u wielu osób wywołują dyskomfort. Jeżeli połączy się nakładąjce się na siebie zjawisko odurzenia oparami i problemów gastrycznych sumaryczny efekt związany z jedzeniem smażonych potraw może być naprawdę nieciekawy. Polecam zrezygnować ze smażenia i przygotowywać posiłki korzystając z duszenia i pieczenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można spożywać smażone śniadania? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Mięso smażone a dieta bezglutenowa – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Karmienie dziecka piersią a spożywanie smażonych potraw – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wprowadzenie smażonych potraw przy karmieniu piersią – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy podczas diety wątrobowej można jeść naleśniki z serem? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy smażony produkt osiąga więcej kalorii? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dlaczego poleca się oleje rafinowane jako właściwe do używania w wysokich temperaturach? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Dlaczego duszę się podczas spożywania posiłków? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Częste jedzenie frytek a konsekwencje dla zdrowia
Badania na całym świecie skupiają się coraz części
Najgorszy wybór na śniadanie. Produkty powodujące ból stawów #ZdrowaPolka
Bóle i stany zapalne stawów mogą zdarzać się nawet
8 zasad żywienia dla cierpiących na zgagę
Pojawia się nagle i zwykle trudno z nią wygrać. To