Problemy gastryczne po spożywaniu potraw

Podczas smazenia na oleju zaczynam sie zle czuc od oparow jak rowniez od spozywania potraw czesto nie czue sie komfortowo, robi mi sie slabo lub tez mam problemy gastryczne.Cojest tego przyczyna?
MĘŻCZYZNA, 41 LAT ponad rok temu

Przygotowania do badania endoskopowego

Badanie endoskopowe wykonywane jest w celu oceny stanu narządów wewnętrznych. Jak należy przygotować się do takiego badania? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Podczas smażenia wytwarzane są różne substancje o działaniu toksycznym (głównie akroleina), które mogą wywoływać opisane objawy. Z kolei potrawy smażone zaliczane są do ciężkożkostrawnych i u wielu osób wywołują dyskomfort. Jeżeli połączy się nakładąjce się na siebie zjawisko odurzenia oparami i problemów gastrycznych sumaryczny efekt związany z jedzeniem smażonych potraw może być naprawdę nieciekawy. Polecam zrezygnować ze smażenia i przygotowywać posiłki korzystając z duszenia i pieczenia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty