Problemy gastryczne po spożywaniu potraw

Podczas smazenia na oleju zaczynam sie zle czuc od oparow jak rowniez od spozywania potraw czesto nie czue sie komfortowo, robi mi sie slabo lub tez mam problemy gastryczne.Cojest tego przyczyna?
MĘŻCZYZNA, 41 LAT ponad rok temu

Endoskopia tradycyjna a nowoczesna

Lekarz Marcin Radkowska przedstawia różnice między endoskopią tradycyjna a nowoczesną. Endoskopia jest to badanie, które służy ocenie stanu narządów wewnętrznych.

Podczas smażenia wytwarzane są różne substancje o działaniu toksycznym (głównie akroleina), które mogą wywoływać opisane objawy. Z kolei potrawy smażone zaliczane są do ciężkożkostrawnych i u wielu osób wywołują dyskomfort. Jeżeli połączy się nakładąjce się na siebie zjawisko odurzenia oparami i problemów gastrycznych sumaryczny efekt związany z jedzeniem smażonych potraw może być naprawdę nieciekawy. Polecam zrezygnować ze smażenia i przygotowywać posiłki korzystając z duszenia i pieczenia.

Specjalistka żywienia człowieka. Udziela porad dietetycznych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty