Droga Pani! Problem z zaparciami może dotyczyć zbyt małej ilości błonnika w diecie. Jego źródłem są m.in. ciemne pieczywo, makarony żytnie i razowe, surowe warzywa i owoce, również te suszone, rośliny strączkowe. Błonnik pęcznieje w przewodzie pokarmowym pod wpływem spożywanej przez nas wody! Zalecam picie małymi łyczkami minimum 1,5-2 l wody mineralnej w ciagu dnia. Może to być jeden z powodów Pani zaparć. Kolejnym powodem może być zmniejszona lub też niewystarczająca aktywność fizyczna. Codzienny, minimum 30 minutowy spacer wspomaga perystaltykę jelit umożliwiając wypróżnianie się. Przyczyną Pani złego samopoczucia i wzrostu masy ciała mogą być także inne problemy zdrowotne, w związku z czym polecam skontaktować się z lekarzem rodzinnym i wykonanie badań krwi, ze szczególnym uwzględnieniem hormonów tarczycy i poziomu cukru. Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie otrębów a zaparcia – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zaparcia a przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Przewlekłe zaparcia a nadwaga – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zaparcia ogromny ból – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaki wpływ na zaparcia ma maślan sodu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Co zrobić w przypadku zaparć podczas diety? – odpowiada Dr n. med. Karolina Kuźbicka
- Sposoby na zaparcia u 85-latki – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
artykuły
Zaparcia atoniczne - charakterystyka, objawy, diagnostyka, dieta
Zaparcia atoniczne dotykają sporej części naszego
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste
Sposoby na zaparcia w wakacje
Wakacje - okres, w którym nasz plan dnia ulega zmi