Witam serdecznie,
Chemia niestety jest dodawana do prawie wszystkich produktów spożywczych. Nikt jeszcze tego nie wycofał a szkoda! My konsumenci nie mamy na to większego wpływu a jedyne co możemy zrobić to skrupulatnie i bardzo dokładnie czytać etykiety. Wybiera Pani produkty ekologiczne i ze znanego źródła. Lepiej postawić na małych producentów i żywność z bazarków. Im krótszy skład produktu tym lepiej. wiele produktów można wykonywać samodzielnie w domu np wypiekać chleb, piec mięso itp jednak to wymaga czasu i większego zaangażowania.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
Najpierw małe sprostowanie: E 476 to faktycznie emulgator, natomiast E 340 to regulator kwasowości. Droga Pani tajemnicze skróty E nie odnoszą się wyłącznie do związków chemicznych szkodliwych. Skróty E mimo, że tajemnicze i powszechnie kojarzone z tzw "szkodliwą chemią" odnoszą się także to związków naturalnie wystepujących w przyrodzie a dodawanych do produktów żywnościowych ze względu na pewne właściwości chemiczne, które są wykorzystywane np. w przetwórstwie. Jako przykład podam E 300 - kwas askorbinowy czyli zwykła witamina C. W produkcie pełni funkcję przeciwutleniacza. Oczywiscie nalezy spożywać jak najmniej produktów wysokoprzetworzonych, jednak z drugiej strony bezzasadne jest demonizowanie wszystkich dodatków do żywności. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zalety żywności ekologicznej i konwencjonalnej – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy przy kamicy nerkowej mogę spożywać energetyki? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Stwardnienie rozsiane a dieta – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy spożywanie tego produktu w tych ilościach może mi zaszkodzić? – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Opuchlizna brzucha po zrezygnowaniu z potraw zawierających chemię – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Węglan amonu, karagen, cytrynian wapnia, difosforan disodowy i wodorowęglan sodu na etykiecie produktu dla dzieci – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Produkty low fat - czy warto je spożywać? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy kurczaki z marketów są faszerowane antybiotykami? – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Czy jedzenie z plastikowych opakowań jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Szkodliwość słodziku – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
artykuły
Fosforany wapnia - właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Fosforany wapnia to nieorganiczne związki chemiczn
E476 - zastosowanie, właściwości i bezpieczeństwo
E476, polirycynooleinian poliglicerolu, to emulgat
Cytrynian sodu - właściwości, zastosowanie, występowanie
Cytrynian sodu jest organicznym związkiem chemiczn