Spożywanie emulgatorów w produktach

Dzień dobry czy emulgatory np. E476 , E340 i inne z literą E dodawane do produktów żywnościowych i napojów szkodzą zdrowiu i dlaczego prezydent ich nie wycofa skoro podobno są niebezpieczne dla człowieka ? co jeść co pić żeby nie skracało życie ? te emgulatory są wszędzie a jak nie to inne szkodliwe chemikalia dodawane.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Chemia niestety jest dodawana do prawie wszystkich produktów spożywczych. Nikt jeszcze tego nie wycofał a szkoda! My konsumenci nie mamy na to większego wpływu a jedyne co możemy zrobić to skrupulatnie i bardzo dokładnie czytać etykiety. Wybiera Pani produkty ekologiczne i ze znanego źródła. Lepiej postawić na małych producentów i żywność z bazarków. Im krótszy skład produktu tym lepiej. wiele produktów można wykonywać samodzielnie w domu np wypiekać chleb, piec mięso itp jednak to wymaga czasu i większego zaangażowania.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam,

Najpierw małe sprostowanie: E 476 to faktycznie emulgator, natomiast E 340 to regulator kwasowości. Droga Pani tajemnicze skróty E nie odnoszą się wyłącznie do związków chemicznych szkodliwych. Skróty E mimo, że tajemnicze i powszechnie kojarzone z tzw "szkodliwą chemią" odnoszą się także to związków naturalnie wystepujących w przyrodzie a dodawanych do produktów żywnościowych ze względu na pewne właściwości chemiczne, które są wykorzystywane np. w przetwórstwie. Jako przykład podam E 300 - kwas askorbinowy czyli zwykła witamina C. W produkcie pełni funkcję przeciwutleniacza. Oczywiscie nalezy spożywać jak najmniej produktów wysokoprzetworzonych, jednak z drugiej strony bezzasadne jest demonizowanie wszystkich dodatków do żywności. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty