Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Jeżeli pragnie Pan zapewnić sobie optymalny poziom ochrony przed wolnymi rodnikami to najlepszym sposobem są nie egzotyczne owoce czy przyprawy, ale odpowiednia dieta obfitująca w krajowe owoce i warzywa lub ich przetwory. Bardzo dobrze w tym zakresie działają owoce jagodowe (porzeczki, truskawki, borówki leśne i amerykańskie, maliny), warzywa kapustne (kapusty, brokuły), pomidory, papryka. Spożywanie przygotowanych z nich potraw (nawet w wersji z mrożonki, która kilkakrotnie przewyższa potencjał antyoksydacyjny owoców suszonych) gwarantuje dużo lepszą ochronę antyoksydacyjną niż dowolne proszki czy suplementy diety. Dietę taką można wzbogacić w napar z zielonej herbaty czy grzyby jadalne, które również są świetnym źródłem przeciwutleniaczy. Warto też pamiętać, że związki zmiatające wolne rodniki są aktywne tylko do pewnego stężenia w organizmie, a jego przekroczenie powodje, że same stają się prooksydacyjne i przyczyniają się do generowania jeszcze większej ilości wolnych rodników. Dlatego najlepiej zachować umiar i stosować naturalne sposoby wspierania funkcjonowania organizmu poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Które owoce i warzywa trzeba jeść codziennie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Zespół policystycznych jajników a spożywanie owoców – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jakie owoce obniżają cholesterol? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Właściwości odżywcze zup gotowanych z mrożonek – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jaki preparat na poprawę kondycji włosów? – odpowiada Mgr Jolanta Gajda
- Spożywanie dużej ilości herbaty – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jak zwalczyć masywne uda? – odpowiada Agata Zmorkowska
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie owoców przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Prawidłowe zasady odżywiania w ciągu dnia – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Owoce - rodzaje i właściwości
Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człow...
Przeciwutleniacze - charakterystyka, najpopularniejsze przeciwutleniacze zawarte w żywności
Przeciwutleniacze, nazywane także antyoksydantami,...
Dieta na dobry wzrok
Każda dieta na wzrok powinna być bogata w warzywa...