Stosowanie kreatyny na przybór masy

Witam, od miesiąca ćwicze na siłowni 3-4 razy w tygodniu. Do tej pory z odżywek stosuje tylko białko. Ogólnie chcę przybrać na masie gdyż mam teraz 77 kg a dąże do 85 kg. Moje pytanie brzmi kiedy mogę zacząć zażywać kreatyne gdyż ją zakupiłem, ale niewiem od kiedy zacząć ją brać. Dziękuję
MĘŻCZYZNA, 28 LAT ponad rok temu
Katarzyna Ciuchta Dietetyk, Bielsk
27 poziom zaufania

Witam,

Nie napisał Pan jednej najważniejszej informacji,a mianowicie jaki ma Pan staż treningowy? Najpierw proszę zaczynać od dobrej, wysokobiałkowej diety z dodatnim bilansem kalorycznym. Dopiero po okresie pół roku, gdy widoczna jest stagnacja treningowa, dokłada się suplementy. Sama dieta i odpowiednie ćwiczenia powinny dać zadowalające efekty. Kreatynę najlepiej zacząć przyjmować po pół do roku, od rozpoczęcia wykonywania ćwiczeń siłowych oraz przy braku progresu. Gdy niemożliwe jest dostarczenie tak dużej ilości kalorii z pożywienia, zaleca się uzupełnienie diety przy pomocy odżywki typu gainer, która dostarczy brakujący deficyt kaloryczny.
Odżywki można zakupić na stronie: www.divinebody.pl

Pozdrawiam :)

0

Witam. Jeśli już zdecydował się Pan na suplementację, kreatynę można zacząć brać po kilku miesiącach trenowania (mówi się, że po minimum 6 miesiącach). Teraz należałoby dobrze zbilansować dietę. Naturalnym źródłem kreatyny w diecie są ryby i mięso. Należy zwiększyć ilość białka pełnowartościowego w diecie (ryby, chude mięso, jaja, chudy nabiał). Nie należy jednak przesadzać z ilością białka, gdyż obciąża ono nerki oraz zakwasza organizm. Lepiej być ostrożnym w przyjmowaniu odżywek białkowych na własną rękę. Trzeba dobrze się orientować w tym temacie lub wybrać się do dietetyka. Białka ogólnie powinno być max. 2 g/kg masy ciała/ dobę, Oczywiście im większa intensywność i częstotliwość treningów, tym większe będzie zapotrzebowanie na białko i energię. Trzeba także pamiętać o odpowiedniej ilości węglowodanów złożonych, dzięki którym białko będzie mogło wbudować się w mięśnie. Źródłem takich węglowodanów są m.in.: kasze, ryż, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe oraz warzywa strączkowe. Dieta powinna być także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (źródła: tłuste ryby morskie, orzechy, pestki i nasiona, nierafinowane oleje roślinne takie jak: olej lniany, olej rydzowy, olej rzepakowy, oliwa z oliwek) oraz antyoksydanty, których źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce. Najlepszą techniką kulinarną jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie bez dodatku tłuszczu, ewentualnie grillowanie. Należy wystrzegać się potraw smażonych, tłustych, wysokoprzetworzonych (np. fast-food, zupki instant), słodyczy, słonych przekąsek, alkoholu oraz kofeiny. Proszę także pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu, zwłaszcza po treningu. Wskazane jest ok. 2 litrów wody mineralnej niegazowanej dziennie, zalecana jest też zielona herbata.
Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty