Witam,
Nie napisał Pan jednej najważniejszej informacji,a mianowicie jaki ma Pan staż treningowy? Najpierw proszę zaczynać od dobrej, wysokobiałkowej diety z dodatnim bilansem kalorycznym. Dopiero po okresie pół roku, gdy widoczna jest stagnacja treningowa, dokłada się suplementy. Sama dieta i odpowiednie ćwiczenia powinny dać zadowalające efekty. Kreatynę najlepiej zacząć przyjmować po pół do roku, od rozpoczęcia wykonywania ćwiczeń siłowych oraz przy braku progresu. Gdy niemożliwe jest dostarczenie tak dużej ilości kalorii z pożywienia, zaleca się uzupełnienie diety przy pomocy odżywki typu gainer, która dostarczy brakujący deficyt kaloryczny.
Odżywki można zakupić na stronie: www.divinebody.pl
Pozdrawiam :)
Witam. Jeśli już zdecydował się Pan na suplementację, kreatynę można zacząć brać po kilku miesiącach trenowania (mówi się, że po minimum 6 miesiącach). Teraz należałoby dobrze zbilansować dietę. Naturalnym źródłem kreatyny w diecie są ryby i mięso. Należy zwiększyć ilość białka pełnowartościowego w diecie (ryby, chude mięso, jaja, chudy nabiał). Nie należy jednak przesadzać z ilością białka, gdyż obciąża ono nerki oraz zakwasza organizm. Lepiej być ostrożnym w przyjmowaniu odżywek białkowych na własną rękę. Trzeba dobrze się orientować w tym temacie lub wybrać się do dietetyka. Białka ogólnie powinno być max. 2 g/kg masy ciała/ dobę, Oczywiście im większa intensywność i częstotliwość treningów, tym większe będzie zapotrzebowanie na białko i energię. Trzeba także pamiętać o odpowiedniej ilości węglowodanów złożonych, dzięki którym białko będzie mogło wbudować się w mięśnie. Źródłem takich węglowodanów są m.in.: kasze, ryż, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe oraz warzywa strączkowe. Dieta powinna być także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (źródła: tłuste ryby morskie, orzechy, pestki i nasiona, nierafinowane oleje roślinne takie jak: olej lniany, olej rydzowy, olej rzepakowy, oliwa z oliwek) oraz antyoksydanty, których źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce. Najlepszą techniką kulinarną jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie bez dodatku tłuszczu, ewentualnie grillowanie. Należy wystrzegać się potraw smażonych, tłustych, wysokoprzetworzonych (np. fast-food, zupki instant), słodyczy, słonych przekąsek, alkoholu oraz kofeiny. Proszę także pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu, zwłaszcza po treningu. Wskazane jest ok. 2 litrów wody mineralnej niegazowanej dziennie, zalecana jest też zielona herbata.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie kasz przy odchudzaniu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Stosowanie kreatyny a ćwiczenia na siłowni – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Ćwiczenia uławiające przyrost masy mięśniowej – odpowiada Katarzyna Ciuchta
- Czy każda kreatyna powoduje przyrost masy? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaka dieta na przytycie i przybór masy ciała? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Stosowanie odżywek na masę u kobiet – odpowiada Julita Krawczyk
- Sposoby przybierania na wadze dla 22-letniego mężczyzny – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co jeść na kolację po ćwiczeniach? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Sposoby na przybór masy u 25-latka – odpowiada Mgr Beata Podbereska
- Odżywianie na przybór masy u 24-latka – odpowiada Mgr Klaudia Wita
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?
Unikanie smażonego Spożywanie tłustego, smażonego
Dieta w ciąży na mdłości. Zasady zdrowego odżywiania przyszłej mamy
Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana. Tym bardzi