Witam,
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków(5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
Troszeczkę mało informacji Pani przekazuje, wskazana byłoby przeprowadzenie wywiadu żywieniowo - zdrowotnego, ponieważ dieta powinna być dostosowana indywidualnie do Pani potrzeb.
Ponadto zwróciłabym tutaj uwagę mimo wszystko na aspekt zdrowotny odchudzania, dopiero potem na zrzucenie kilogramów. Ich utrata nie powinna być zbyt wysoka, około 0,5-1 kg, wtedy możemy mówić o zdrowym odchudzaniu, ogranicza Pani również ryzyko wystąpienia efektu jo-jo. Warto zatem "postawić" na trwałą zmianę nawyków żywieniowych.
Proszę spożywać 5 posiłków dziennie w odstępach około 3-4 h. Produkty, które należy wyeliminować to słodycze, przekąski, należy zrezygnować z tłustych sosów. Dania najlepiej przygotowywać z produktów świeżych. Ważnym elementem jest również wdrożenie aktywności fizycznej, która pomoże w zwalczaniu zbędnych kilogramów ale i poprawie kondycji organizmu.
Pozdrawiam
Witam. Przede wszystkim odradzam takiego odchudzania „na wyścigi”, bo efekt jojo gwarantowany. Bezpieczne odchudzanie to redukcja ok. 0,5 – 1 kg na tydzień. Zbyt szybkie odchudzanie może mieć szkodliwe skutki dla zdrowia i wyglądu, np. obwisła skóra… Aby ustalić kaloryczność Pani jadłospisu, niezbędny jest wywiad żywieniowo-medyczny. Proszę jednak mieć na uwadze, że nie liczy się tylko ilość kalorii, ale także jakość tego co spożywamy. Należy zadbać przede wszystkim o prawidłowe nawyki żywieniowe. Oto kilka ogólnych wskazówek:
- Aby pobudzić metabolizm i ograniczyć chęć na podjadanie, codziennie należy spożywać 5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Dzień najlepiej rozpocząć od wypicia 1-2 szklanek wody z sokiem z cytryny. Dziennie należy wypijać ok. 2 litrów wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne, herbatki ziołowe i owocowe. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Dieta powinna być bogata w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na długo. W tym celu codziennie należy spożywać minimum 5 porcji warzyw (najlepiej na surowo) i 2-3 porcje świeżych owoców. Oprócz tego codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, pieczywo pełnoziarniste, razowe lub Graham, makaron pełnoziarnisty itp.
- Minimum kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy oraz awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Trzeba także pamiętać, że oprócz zdrowego odżywiania, bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna.
Pozdrawiam i zapraszam na bloga z przepisami: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Witam. Zbyta mało informacji ,bezpiecznie jest chudnąć od05-1kg na tydzień, spożywać 5 posiłków w odstępach 2,5-3 godziny.Posiłki powinny być uozmaicone. wypiać od 1,5-2 litrów wody. Śniadanie powinno być obfite ostatni posiłek 2-3 godziny przed snem.Należy pamiętąć o aktywności fizycznej.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odpowiednia dieta dla 18-letniej osoby – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dieta dla 23-letniej kobiety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta dla 18-latka pozwalająca obniżyć wagę – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jadłospis dla osoby 58-letniej z nadwagą – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką dietę zastosować, aby mieć prawidłową wagę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Popadanie w depresję u 26-letniej osoby – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta dla 18-letniej kobiety – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta dla osoby mającej 167 cm wzrostu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Odpowiednia dieta dla 23-letniej osoby – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Szybki spadek wagi a wpływ na zdrowie – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na