Dzień dobry, Powinna Pani dostać szczegółowe wytyczne dotyczące kolejności wprowadzania różnych pokarmów od zespołu który prowadził Pani leczenie i dotychczasową dietę. Początkowo pozostawia się preparaty dietetyczne przemysłowe jako bazową dietę i stopniowo rozszerza o tradycyjnie spożywane produkty oceniając tolerancję na nie. Często zalecanym rozwiązaniem jest stosowanie w początkowym okresie produktów jakie stosuje się u niemowląt rozszerzając ich dietę - zaczna się więc od kleików na wodzie, pure z lekkostrawnych warzyw (np. marchewka, dynia, cukinia), przeciery z owców (np. banan). Kolejno można wprowadzać nowe produkty zgodnie z założeniami diety lekkostrawnej - cały czas opierając dietę o poziom komfortu odczuwany po spożyciu nowych produktów (oczywiście jeżeli pojawia się dyskomfort należy z nich zrezygnować). Jako alernatywę do tradycyjnej diety lekkostrawnej można także zastosować dietę lekkostrawną z ograniczeniami zgodnymi z dietą FOODMAP - wyklucza się wtedy te składniki diety, które często są przyczyną występowania zintensyfikowanej fermentacji w jelitach, a tym samym ogranicza się możliwość występowania dyskomfortu na tym tle. Niezaleśnie jednak od przyjętego schematu rozszerzanie diety w takiej sytuacji powinno być prowadzone pod kontrolą specjalisty.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty