Proponuję stosować dietę płynną przez 2-3 dni następnie przejść do diety normalnej.
Witam,
Powinna to być dieta płynną (pokarmy po ugotowaniu przecierane lub miksowane) w początkowych dobach po operacji, jednak o odpowiedniej dla Pani wartości odżywczej i energetycznej. Produkty, z których przygotowywane będą posiłki powinny być świeże. Kasze można podawać w formie kleików, sery zmiksowane z mlekiem, warzywa i owoce w formie soków czy przecierów. W późniejszych dobach stopniowo można wracać do diety normalnej.
Pozdrawiam
Witam, proponuję zacząć od diety płynnej, stopniowo rozszerzać zmieniając konsystencję posiłków do papkowatych, a po kolejnych kilku dniach (3-4), o ile okres rekonwalescencji będzie przebiegał bez żadnych powikłań i komplikacji, można przejść do klasycznej diety lekkostrawnej.
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Witam. Najlepiej zacząć od diety płynnej,a następnie stopniowo przechodzić do diety normalnej.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta po usunięciu migdałków – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- W jaki sposób się odżywiać po operacji odtwórczej układu pokarmowego? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaką stosować dietę po usunięciu pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co można jeść po usunięciu migdałków? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Złamanie żuchwy a dieta płynna – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Krztuszenie się przy piciu z butelki u dziecka – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Co powinna jeść osoba po usunięciu trzustki? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść, by nie wpaść w anoreksję? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Dieta po wycięciu migdałków u dorosłej osoby – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Trudności z przyjmowaniem pokarmów po fundoplikacji sposobem Toupeta – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek