W jaki sposób stosować pyłek pszczeli?

Witam,dostałam w prezencie pszczeli pyłek z instrukcją żeby wieczorem wsypać łyżkę pyłku do szklanki letniej wody ,wstawić do lodówki i rano wypić na czczo ,czy nie można by inaczej bo picie zimnego płynu na czczo to ryzykowne,czy nie można by inaczej.
KOBIETA, 75 LAT ponad rok temu

Fakty o zdrowiu - Olej z ryb może zapobiegać schizofrenii?

Dzień dobry,

Na spożywanie pyłku pszczelego jest wiele sposobów. Do najbardziej popularnych należy mieszanie go z miodem, jednak można go jeść również z sokiem, mlekiem, dżemem lub twarożkiem. Warto wiedzieć, że niektóre odmiany pyłku posiadają gorzki posmak, dlatego łatwiej jest go przyjmować z dodatkiem słodkich domieszek. Podczas mieszania z miodem, konfiturami i innymi substancjami należy zachować proporcje od 1:1 do 1:4. Bardzo ważne jest rozdrabnianie pyłku. Dzięki tej czynności nasz organizm lepiej go przyswaja. Pyłek kwiatowy najlepiej przyjmować zanim zostanie on ususzony, ponieważ do tego czasu dzięki swojej postaci rozpływa się w ustach. Jednak pamiętajmy, żeby pochodził prosto ze zbioru. Pyłek w wysuszonej postaci zawiera twardą otoczkę, powstaje ona w naturalny sposób podczas suszenia, dlatego aby organizm go prawidłowo przyswoił, należy go długo przeżuwać, dobrym sposobem jest również zmielenie go lub sproszkowanie. Kolejnym sposobem, dzięki któremu możemy zmiękczyć wysuszony pyłek, jest zalanie go lekko podgrzaną wodą lub mlekiem w proporcjach 1/2 lub 1/3 szklanki. Pyłek należy pozostawić na kilka godzin do czasu, aż spęcznieje.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty