Indeks glikemiczny w cukrzycy
Indeks glikemiczny oznacza poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Czy dla cukrzyka powinno to mieć znaczenie? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Witam! Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują właściwości kardioprotekcyjne. Chronią zatem przed miażdżycą, zawałem, chorobą niedokrwienną serca i innymi problemami sercowo-naczyniowymi. Wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Stymulują prawidłową pracę układu nerwowego, co zapobiega między innymi depresji. Pomagają w zachowaniu sprawności intelektualnej oraz wysokiej kondycji naszego mózgu. Oprócz ryb bogatym źródłem omega-3 są również orzechy. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w rybach, skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich, jak również w niektórych olejach roślinnych, takich jak olej lniany, arachidowy i rzepakowy.
Kwasy omega-3 wpływają na obniżanie poziomu „złego” cholesterolu i podwyższanie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, wywierają pozytywny wpływ na układ krążenia i ukrwienie mózgu, zmniejszenie krzepliwości krwi – zapobieganie zatorom, obniżenie ryzyka chorób nowotworowych, obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, wspieranie systemu odpornościowego, obniżenie ryzyka zawałów serca, mają też pozytywny wpływ na skórę.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty na koncentrację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty wybrać na poprawę pamięci – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy są jakieś ograniczenia w spożywaniu jaj? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie produkty na poprawę pamięci? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy to prawda, że picie przed jedzeniem octu z jabłek sprawia, że żołądek wydziela więcej kwasu? – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Wybór pomiędzy masłem a margaryną – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy zupa rybna jest zdrowa? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy warto brać kwas omega-3 w kapsułkach przy depresji? – odpowiada Paulina Witek
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz