Witam! Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują właściwości kardioprotekcyjne. Chronią zatem przed miażdżycą, zawałem, chorobą niedokrwienną serca i innymi problemami sercowo-naczyniowymi. Wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Stymulują prawidłową pracę układu nerwowego, co zapobiega między innymi depresji. Pomagają w zachowaniu sprawności intelektualnej oraz wysokiej kondycji naszego mózgu. Oprócz ryb bogatym źródłem omega-3 są również orzechy. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w rybach, skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich, jak również w niektórych olejach roślinnych, takich jak olej lniany, arachidowy i rzepakowy.
Kwasy omega-3 wpływają na obniżanie poziomu „złego” cholesterolu i podwyższanie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, wywierają pozytywny wpływ na układ krążenia i ukrwienie mózgu, zmniejszenie krzepliwości krwi – zapobieganie zatorom, obniżenie ryzyka chorób nowotworowych, obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, wspieranie systemu odpornościowego, obniżenie ryzyka zawałów serca, mają też pozytywny wpływ na skórę.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty na koncentrację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy OMEGA 3 suplement diety podwyższa poziom HDL? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jakie produkty zawierają najwięcej minerałów odpowiadających za pamięć i koncentrację? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Które ryby morskie najbardziej wpływają na lepszą pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wpływ oleju lnianego na ciążę – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy kwasy omega-3 są szkodliwe dla mężczyzn? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy warto brać kwas omega-3 w kapsułkach przy depresji? – odpowiada Paulina Witek
- Tran z zawartością kwasów omega oraz witamin A i D – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- Czy kwasy Omega 3 i 6 podwyższają trójglicerydy? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jak poprawić swoją pamięć? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska