Witam! Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują właściwości kardioprotekcyjne. Chronią zatem przed miażdżycą, zawałem, chorobą niedokrwienną serca i innymi problemami sercowo-naczyniowymi. Wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Stymulują prawidłową pracę układu nerwowego, co zapobiega między innymi depresji. Pomagają w zachowaniu sprawności intelektualnej oraz wysokiej kondycji naszego mózgu. Oprócz ryb bogatym źródłem omega-3 są również orzechy. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam serdecznie,

Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w rybach, skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich, jak również w niektórych olejach roślinnych, takich jak olej lniany, arachidowy i rzepakowy.
Kwasy omega-3 wpływają na obniżanie poziomu „złego” cholesterolu i podwyższanie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, wywierają pozytywny wpływ na układ krążenia i ukrwienie mózgu, zmniejszenie krzepliwości krwi – zapobieganie zatorom, obniżenie ryzyka chorób nowotworowych, obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, wspieranie systemu odpornościowego, obniżenie ryzyka zawałów serca, mają też pozytywny wpływ na skórę.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty