Witam.
Proszę spróbować pieczywa owsianego lub gryczanego. Jeśli nie uda się go panu kupić, a sam nie ma czasu by je piec, można zrezygnować z pieczywa, a w zamian wzbogacić dietę w większą ilość kasz wszelkiego rodzaju. Polecam ciepłe śniadania, owsiankę lub kaszę jaglaną z warzywami.
Rekomenduję wizytę u dietetyka, który ustali Panu szczegółowy jadłospis.
Powodzenia.
WITAM
Pojawił się na rynku ostatnio chleb bez mąki jest to chlebek tylko na ziarnach a lepiszczem jest siemie lniane. Jest smaczny nie dosładzany słodami spożywczymi czy karmelem. Jest bardzo ciężki i syty jedna kromeczka Panu wystarczy na śniadanko.
pozdrawiam
w razie pytań proszę o kontakt dobradieta@interia.pl
Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli
Najlepszym wyborem będzie chleb graham. Może Pan także ograniczyć spożywanie pieczywa na korzyść śniadań jogurtowych i różnego rodzaju kasz, np. w sałatkach, do obiadu.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Drogi Panie!
Zachęcam do zastanowienia się, czy chleb jest Panu niezbędny w codziennym żywieniu. Może w takiej sytuacji warto zamienić go, chociaż kilka razy w tygodniu na inne formy śniadań? Warto korzystać z bogatych w witaminy i składniki mineralne kasz oraz płatków. Jeżeli nie będzie Pan potrafił sobie poradzić z brakiem pieczywa, to proszę zrobić rozeznanie w okolicznych piekarniach, czy są w stanie zaoferować Panu chleb z jak najmniejszą ilością mąki lub też zachęcam do próbowania wypieku samemu.
Gdyby nie potrafił Pan sobie jednak poradzić z podjęciem decyzji, to zachęcam do skonsultowania się z dietetykiem, który doradzi w kwestii przepisów czy doboru produktów.
Pozdrawiam!
kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl
Szanowny Panie,
Warto się zastanowić nad zmianą chleba na inne produkty i zrezygnowanie z jego spożycia w przypadku nakładania się tych 2 zaleceń. Rozwiązaniem, choć nie idealnym, może być chleb graham.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
www.swiatodzywiania.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki chleb należy spożywać podczas diety? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy cukrzyk może jeść chleb graham? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Spożywanie chleba orkiszowego przez cukrzyka – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko